5 тем для бесіди з колегами-іноземцями

25.09.2018

Неформальне спілкування з колегами — справжнє мистецтво. Коли ви починаєте працювати в іноземній компанії, важливо пам’ятати про необхідність зберігати дистанцію і не переобтяжувати нових людей занадто особистими подробицями вашого життя. Однак боятися наговорити зайвого і просто мовчати — не вихід. Адже імідж затятого мовчуна і відлюдька пасуватиме не кожному.

Ви не зможете завжди уникати комунікації під час ранкового кавування, обідньої перерви чи святкового корпоративу. До речі, саме таке спілкування формує ваш образ в очах співробітників і може вплинути на робочі стосунки. Причому як покращити їх, так і зіпсувати.

Почати розмову з малознайомою людиною може бути непросто, однак легке спілкування, яке в англомовному середовищі називають small talks,  має свої закони. Існує низка тем, на які полюбляють говорити абсолютно всі люди, незалежно від посади та рівня заробітної плати.

Якщо ви хочете бути не лише класним фахівцем, а й цікавим співрозмовником, зверніть увагу на наші поради. Вони допоможуть подолати комунікативний бар’єр, і зовсім скоро про вас говоритимуть як про людину з власною точкою зору та цікавим досвідом.

Як говорити про погоду й подорожі з британцями

Одна з улюблених тем для легкого спілкування з новими знайомими — це погода. За статистикою, 38% британців обговорювали прогноз погоди протягом останніх шести годин. Універсальна фраза:

I love this weather, what do you think?

Ви можете захоплюватися приємною температурою повітря та повідомляти колегам, що найближчим часом похолодання не буде. Ще один спосіб — скаржитися на дощ, вітер, сніг, мокре взуття та перспективи підхопити застуду. Спільні проблеми об’єднують, це визнаний факт.

Однак якщо статус офісного синоптика вас не надто приваблює, не зловживайте розмовами про погоду. Гарною альтернативою можуть бути розмови про подорожі. Пригадайте, куди ви їздили відпочивати влітку та поділіться з колегами досвідом. Розкажіть про ціни в цій країні та особливості роботи магазинів і банків. Або розпитайте співбесідника про його відпустку або останнє відрядження. Ймовірно, вам теж захочеться відвідати Італію, Іспанію або ж Таїланд, і його поради будуть корисними.

I heard turtles are gigantic in Sri Lanka, did you see them? — Я чув, що черепахи Шрі-Ланки велетенські, ви їх бачили?

What is the brightest impression from your trip to Cuba? — Яке було ваше найяскравіше враження від подорожі на Кубу?

Як говорити про їжу з британцями

Всі люди їдять. Саме тому обговорення страв з готельного сніданку або останнього ділового обіду завжди буде жвавим. Варто лише почати говорити про їжу — і ваших співрозмовників уже не спинити. Не соромтеся розповідати про екзотичні страви або ділитися специфічним рецептом приготування яблучного пирога, ці теми обов’язково зацікавлять колег.

Хтось із них неодмінно почне занотовувати ваші кулінарні поради. Мабуть, гастрономічна розмова може зайти в глухий кут, лише якщо вона стосується м’ясної страви, а ваш співрозмовник — вегетаріанець. Та й цей аспект можна перетворити на цікаве обговорення світоглядних відмінностей.

What do you like about cooking? — Чому ви любите готувати?

What dish impressed you the most during your last trip to Germany? — Яка страва вразила вас найбільше під час подорожі до Німеччини?

Як говорити про спорт з британцями?

Спорт та здоровий спосіб життя — ще одна виграшна тема для легкого неформального спілкування. Якщо ви давно мріяли займатися йогою або записатися в басейн, запитайте поради в колег. Хтось із них напевне зможе допомогти. Якщо ви вже займаєтеся спортом,  поділіться власним досвідом — улюблена танцювальна школа, вид боротьби, переваги та недоліки заняття з тренером у спортзалі тощо.

А ще не забувайте про те, що в Великій Британії люблять футбол. Тому якщо ви дивитеся Лігу Чемпіонів або ж англійську Прем’єр-лігу, обов’язково знайдете як мінімум однодумців, як максимум — справжніх фанатів.

Have you seen that match between Liverpool and Man Сity? What do you think? — Ви дивилися той матч Ліверпуль — Манчестер Сіті? І що думаєте?

Do you know any good gym with a swimming pool near our office? — Ви знаєте хороший басейн поблизу нашого офісу?

I heard you are a sporty person, maybe you could recommend me some good trainer? — Я чула, що ви спортивна людина, ймовірно, можете порадити гарного тренера?

Як говорити про літературу, кіно і серіали з британцями

Мистецтво та його сприйняття — дуже суб’єктивна та особиста тема. У кожного свій смак до літератури, музики, живопису. Починаючи обговорювати картини сучасних художників або останню книгу букерівського лауреата, можете відчути себе самотнім.

Таку розмову підтримає не кожен. Але добре знані широкому загалу серіали на зразок Шерлока або Гри престолів можуть стати доречною зачіпкою під час розмови з колегами — хтось дивився їх, хтось лише планує, хтось не планує, але багато чув. Та ліпше не переказувати зміст серій, багато хто не любить спойлери.

What do you think about the next season? What happens with John? — Що ви думаєте з приводу наступного сезону? Що чекає Джона?

This new episode totally disappointed me. What do you think? — Нова серія мене абсолютно розчарувала. А ви що думаєте?

Як обговорювати концерти, вечірки та корпоративи з британськими колегами

Ще одна прийнятна тема для спілкування з колегами — це публічні заходи, лекції, вечірки, концерти. Пригадайте кумедні або зворушливі моменти останнього корпоративу або дізнайтеся, як зазвичай організовують свята для працівників компанії. Цю розмову неодмінно підтримають, і ви дізнаєтеся більше про неформальну корпоративну культуру.

Щоб ви не загубилися у просторі тем і варіантах бесід, зареєструйтесь на курс розмовної англійської. Красиве слівце і для бізнесу буде корисним, і для особистих контактів.