Що таке шкала CEFR? Коротко про головне

Що таке шкала CEFR? Коротко про головне - grade.ua
7.11.2023

CEFR (розшифровка: Common European Framework of Reference for Languages) — це обʼєктивна шкала вимірювання знань європейських мов, що була розроблена з метою опису досягнень тих, хто вивчає мову, а також поліпшення комунікації вчителів та студентів.

Кожен, хто стикався з вивченням англійської знає, що знання вимірюються за цією шкалою, а поєднання букви та цифри може багато сказати про знання людини. Якщо ж ви ще не розібрались що означає поділ на рівні — нумо розбиратись.

Сьогодні коротко про головні принципи CEFR та визначення рівня!

Рівні CEFR: розшифровка

Шкала CEFR має 3 великі рівні: A — базовий, B — середній, C — просунутий. Однак, для чіткішого визначення рівня знань, кожен з цих трьох рівнів поділяються на два підрівні 1 та 2. Таким чином вся шкала налічує 6 рівнів:

Що ж означає кожен з них? Погляньмо!

Ваш level of English

Рівень Повна назва Опис
A1 Beginner Мовець може розуміти та використовувати основні фрази та вирази для спілкування на повсякденні теми.
A2 Elementary Мовець здатен розуміти прості речення та вирази у повсякденних ситуаціях і вести короткий діалог.
B1 Intermediate Мовець може розуміти основний зміст текстів на різні теми, вести розмову на загальні теми та писати короткі тексти.
B2 Upper-Intermediate Мовець може розуміти складні тексти, вести обговорення на різні теми, писати тексти на різні теми з обґрунтуванням.
C1 Advanced Мовець може розуміти важкі тексти, вести високорівневий діалог, писати докладні тексти та аналізи.
C2 Proficiency Мовець здатен володіти мовою майже на рівні носія, розуміти складні тексти, вести високорівневий академічний діалог і писати аргументовані, різножанрові тексти.

Підготуватися до Кембриджського іспиту

На нашому курсі!

Кожен з цих рівнів зумовлює чіткий список граматичних та лексичних тем, які має опанувати студент для того, щоб перейти на наступну сходинку.

Ба більше, ваш рівень обовʼязково оцінюється з урахуванням 4 мовних навичок: reading, listening, writing, speaking.

Саме тому, для обʼєктивної та точної оцінки вам необхідно скласти тестування, що перевірить ваші вміння в цих сферах.

Наприклад, наш тест на рівень англійської перевіряє всі 4 мовні навички, а також знання лексики та граматики. Тож, якщо ви хочете безплатно та швидко дізнатись свій рівень знань, то welcome!

Також варто згадати, що для кожного рівня є чітко визначена кількість годин на подолання.

Ця кількість годин є сталою, тож «обігнати» програму вам навряд чи вдасться.

Натомість може бути, що на опанування піде більше годин. Індивідуальні особливості впливають на час засвоєння матеріалу, однак експерти підрахували оптимальні рамки!

  • Для A190 – 100 годин
  • Для A2100 – 150 годин
  • Для B1160 – 240 годин
  • Для B2180 – 260 годин
  • Для C1 200 – 300 годин
  • Для C2300 – 400 годин

Чому важливо знати свій рівень CEFR?

Як ми вже зазначали, система CEFR необхідна для прозорої та обʼєктивної оцінки знань, однак крім цього — знати рівень кожного студента допоможе правильно сформувати та підібрати навчальну програму! Тож тепер детальніше.

Знання свого рівня володіння англійською мовою згідно зі CEFR має декілька важливих переваг.

Оцінка власних навичок

Знання свого рівня допомагає вам краще розуміти свої здібності та обмеження в англійській мові. Це дозволяє вам бути більш об’єктивним щодо своїх потреб у вивченні та розвитку мови.

Це оцінювання є обовʼязковим перед початком навчання.

Планування навчання

Для того, щоб обрати відповідні навчальні матеріали та курси, викладачу необхідно знати рівень знань студентів. Адже, програма, яка не відповідає рівню знань, буде неефективною і здатна негативно впливати на мотивацію.

Чому важливо знати свій рівень CEFR? - grade.ua

Ви маєте планувати своє навчання так, щоб воно мало виклики, але не було надто складним або легким.

Здійснення мовних цілей

Знання свого рівня допомагає встановити конкретну мету. Наприклад, якщо ви знаєте, що ви на рівні B1, то можете ставити перед собою мету підняти рівень до B2 і розвивати навички відповідно до цього або піти далі й опанувати С1.

Оцінка досягнень

Знання рівня CEFR може бути корисним при оцінці ваших досягнень, під час пошуку роботи чи при вступі в навчальний заклад. Деякі роботодавці та університети вимагають або надають перевагу кандидатам, які мають сертифікат CEFR, що підтверджує ваш рівень володіння.

Загалом, знання свого рівня CEFR допомагає вам краще розуміти та керувати своїм процесом вивчення англійської мови, що робить його більш ефективним та приємним для вас.

Як оцінити свої знання?

Є три основні шляхи як можна оцінити власні знання:

  • консультація з викладачем,
  • самооцінка за критеріями згідно зі шкалою CEFR,
  • тестування на визначення рівня.

Книги англійською для всіх рівнів від A1 до C2

Список

Для досягнення максимальної ефективності й точності ми рекомендуємо тестування. На це є кілька причин:

  • тестування зумовлює перевірку всіх необхідних навичок збалансовано,
  • зазвичай питання тесту складені з урахуванням тем, які необхідно знати на кожному з рівнів,
  • самооцінка чи спілкування зі вчителем є дуже субʼєктивними, тоді як перевірка чіткими питаннями — обʼєктивною,
  • це швидко та просто зробити.

Тестування поділяються на два типи: те, яке ви проходите перед початком навчання, а також те, яке підтверджує ваш рівень опанування мови. Зокрема до останніх відносяться Кембриджські іспити, міжнародні екзамени IELTS, TOEFL. Ці іспити — чудова можливість отримати сертифікат, який підтвердить ваші знання та вміння для роботодавців, міграційних служб чи навчальних закладів!

Тож підсумуймо, що вам варто знати:

  • CEFR — це міжнародна шкала визначення рівня володіння іноземною мовою. Вона є обʼєктивною та прозорою, а також дозволяє правильно побудувати навчальну програму.
  • Без знання свого поточного рівня англійської розпочинати навчання не варто. Адже це може призвести до незадовільного результату, втрати мотивації та появи прогалин у знаннях.
  • Система CEFR дозволяє вам перевіряти знання в домашніх умовах, здебільшого через тестування, які пропонують мовні школи.
  • За кожним рівнем криється чітко визначений список тем, які мовець має опанувати, а також врахований розвиток мовних навичок, необхідних для спілкування та розуміння мови.

Це лише основні факти, що допоможуть вам зрозуміти як працює система CEFR. Для глибшого занурення у тему рекомендуємо блог про всі рівні CEFR!