Словник Merriam Webster визначив головне слово 2022 року

Словарь Merriam Webster определил главное слово 2022 года2
30.11.2022

За спостереженнями укладачів американського словника Merriam Webster, головним словом 2022 року стало gaslighting”. Інтерес до терміну зріс на 1740%. Чому так і що означає це поняття?

Значення слова

Gaslighting — тривале психологічне маніпулювання особою, яке доводить “жертву” до сумнівів у правдивості власних думок, сприйняття дійсності чи своїх спогадів; це призводить до втрати “жертвою” впевненості та здорової самооцінки, розвиває емоційну та психічну нестабільність і залежність від “кривдника”.

Як продемонструвати свою підтримку англійською?

Це корисно!

Така форма психологічного насильства застосовується газлайтером gaslighter для того, щоб повністю контролювати дії та думки “жертви”. Тобто кривдник завжди має власну вигоду у такій поведінці.

a victim of gaslighting — жертва газлайтингу

Походження поняття

Першоджерелом стала назва п’єси 1938 року, за якою також було знято фільм. Сюжет розповідає про подружню пару, у якої виникла проблема такої форми психологічного насильства.

Чоловік змусив свою дружину повірити в те, що вона божеволіє. Все було сплановано. У їхньому будинку було газове світло, керувати яскравістю якого можна було з горища. Він підіймався туди та робив освітлення тьмяним. Дружина помічала і коментувала це, проте чоловік запевняв, що вона вигадує і зі світлом проблем немає. Таким чином він маніпулював жінкою, запевняв її не довіряти самій собі.

У середині 20 столітті цим терміном почали називати обман, подібний до того, який описаний в сюжеті фільму. Пізніше в означення додали деталей та умов, проте не відмовилися і від широкого та простого сприйняття цього поняття. Тому узагальнено “газлайтинг” — це обман та маніпуляція заради певної вигоди. З розвитком діджитал-інформаціїї він почав проявлятися у фейкових новинах, діпфейках та штучному інтелекті. fake news, deepfake, and artificial intelligence

Як вивчати англійські слова, щоб їх дійсно запам’ятати?

Цікаво!

Чому газлайтинг не називають просто брехнею lie, falsehood, untruth ? Це було б трохи спрощено, проте зрозуміліше. Здебільшого така маніпуляція є частиною значно більшого задуму для спланованої вигоди. З часом користувачі соцмереж полюбили слово “газлайтинг” для опису будь-якого обману; воно стало синонімом “неправда”. Недарма це найпопулярніше слово року.

Крім того, в пошукових системах протягом 2022 року часто фігурували такі поняття: “sentient”, “omicron”, “queen consort”. 

За версією Collins Dictionary,  головним поняттям 2022 року стало “пермакриза”. Крім того, до шортлиста популярних слів увійшла назва столиці України — Київ.