Передчасне старіння мозку у підлітків: вчені дослідили вплив COVID-19

Преждевременное старение мозга у подростков_ влияние COVID-19
13.09.2024

Нове дослідження, оприлюднене в The Guardian, показало, що карантин та соціальна ізоляція значно прискорили природні процеси старіння мозку у дітей.

Результати МРТ вказують, що стоншення кори головного мозку — нормальний процес, який зазвичай відбувається поступово з віком, — у підлітків відбулося набагато швидше після пандемії.

Згідно з результатами дослідження, що охопило 160 дітей зі штату Вашингтон, зазначається, що перші МРТ-сканування були зроблені ще до пандемії, у 2018 році, коли учасникам було від 9 до 17 років.

Наступні виміри провели у 2021-2022 роках, коли діти вже досягли віку від 12 до 20 років.

Після ретельного аналізу всіх отриманих даних, вчені поділилися результатами дослідження впливу пандемії COVID-19, які вражають.

Мозок хлопців виглядав на 1,4 роки старшим, ніж очікувалося, але ще більше вразили дані про дівчат: їхній мозок «постарів» на цілих 4,2 роки.

Які ризики несе передчасне старіння мозку?

Вчені наголошують на серйозних наслідках цього процесу.

Передчасне стоншення кори мозку пов’язане з підвищеним ризиком нейропсихічних і поведінкових розладів, що особливо небезпечно у підлітковому віці.

Це може вплинути на здатність до навчання та соціальної адаптації.

Дослідники вважають, що саме ізоляція та обмеження соціальних контактів під час карантину стали каталізатором таких змін.

Особливо сильно постраждали дівчата, для яких соціальні зв’язки є важливішими у процесі дорослішання. Дівчата нескінченно спілкуються і діляться своїми емоціями. Їхнє благополуччя, нервовий, фізичний та емоційний розвиток більше залежить від соціальної взаємодії.

Patricia K. Kuhl

Тож, фахівці закликають батьків бути уважними до психічного здоров’я своїх дітей.

Дослідники рекомендують більше розмовляти з підлітками про їхній досвід під час ізоляції та заохочувати їх до соціалізації, створюючи можливості для спілкування.

Команда вчених зазначає, що для остаточного розуміння впливу цих змін на когнітивні функції необхідні подальші дослідження.

Проте вже зараз зрозуміло, що наслідки пандемії COVID-19 виходять далеко за межі фізичного здоров’я, і психічна підтримка підлітків є важливішою, ніж будь-коли раніше!