Учителям найближчим часом не підвищать зарплатню — очільник МОН

Учителям найближчим часом не варто очікувати на підвищення зарплатні — очільник МОН.
6.08.2024

Із робочим візитом міністр освіти і науки України Оксен Лісовий відвідав Миколаївщину. Там він провів брифінг, на якому підняв важливу тему зарплатні вчителів, повідомляє Укрінформ. За словами Лісового, найближчим часом освітянам не варто очікувати підвищення заробітної плати.

Це дуже болісна проблема… Ми всі розуміємо, що нам дуже важко залучати молодь до викладання в закладах загальносередньої, позашкільної, профтехосвіти тощо. Ми розробили певну концепцію підвищення заробітної плати, в кінцевих положеннях закону про освіту передбачено підвищення окладів до трьох мінімальних заробітних плат.

Ми розуміємо, що означає гідний рівень зарплати, у тому числі і щоб спонукати вчителя до саморозвитку та професійного зростання. Але на сьогодні маємо критичну ситуацію в бюджеті, вона надто складна.

Оксен Лісовий

Таке рішення влади повʼязано з тим, що під час повномасштабної війни близько 70% бюджету країни витрачається на оборону. Проте, за словами міністра, після перемоги буде змога вирішити питання зарплатні вчителів у першу чергу. Адже після оборони для держави освіта є одразу другим пріоритетом.

Захистимо країну, відіб'ємо ворога — і переводимо освіту в пріоритет №1.

Оксен Лісовий

Також під час свого візиту на Миколаївщину міністр освіти і науки відвідав декілька навчальних закладів. Разом з викладачами він обговорив такі питання, як нова філософія викладання предмету «Захист України», реформування онлайн-освіти, проблемні питання розвитку закладів післядипломної педагогічної освіти, готовність до старту нового навчального року та розвиток освіти в регіоні.

Нагадаємо, що у 2024 році планувалось підвищення заробітної плати вчителів: на 10,4% з 1 січня та на 12,6% з 1 квітня. Але, на жаль, безпекова та фінансова ситуація в країні не дозволили цього зробити.

Раніше ми розповідали про те, як вчителі прифронтових зон, у тому числі й Миколаївщини, можуть отримати ґаджети для онлайн-викладання. Деталі читайте за посиланням.

Також дізнайтеся про курс для педагогів, які прагнуть відкрити та розвивати власний бізнес. Читайте у новині Grade про освітню програму від Академії розвитку мовних шкіл TalkEn.Cloud.

Фото — пресслужба Міністерства економіки України.