Академічна директорка Grade Олена Бочкарьова стала CELTA-тренером!

Академический директор Grade Елена Бочкарева стала CELTA тренером! - grade.ua
24.08.2023

Сертифікат CELTA є однією з найвідоміших та широко визнаних кваліфікацій у сфері викладання англійської як іноземної мови. Це інтенсивний навчальний курс, розроблений та впроваджений Кембриджським університетом, який готує вчителів для роботи зі студентами будь-якого рівня володіння англійською мовою.

Викладачами та екзаменаторами на цьому курсі виступають CELTA-тренери. Однією з них стала наша академічна директорка Олена Бочкарьова!

Хто такі CELTA trainers?

CELTA-тренери виконують декілька основних завдань протягом курсу. 

1. Навчання студентів-вчителів

Тренери проводять практичні заняття, де вчителі мають можливість викладати англійську мову реальним студентам-іноземцям. Тренери надають фідбек та конструктивні поради щодо:

  • методів викладання,
  • планування уроків,
  • управління класом
  • та взаємодії зі студентами.

2. Проведення лекцій та семінарів

Тренери представляють теоретичний матеріал щодо методів викладання, психології вивчення мови, граматики та лексики. Вони надають інформацію та інструкції, які допомагають зрозуміти основні принципи ефективного викладання.

3. Оцінювання та розгорнутий фідбек

На курсі trainers не просто оцінюють роботу підопічних, а й глибоко аналізують роботу студентів під час практичних занять, відмічають їхній прогрес та надають конкретний, розгорнутий фідбек щодо їхньої роботи.

Крім того, вони оцінюють виконання письмових робіт та інших завдань, що входять до програми курсу.

4. Менторство та підтримка

Одна з важливих ролей наставника на CELTA — це підтримка, формування комфортної атмосфери в класі та вміння правильно подати інформацію. Все має допомагати студентам-викладачам розвивати навички та працювати над своїм професійним зростанням.

Загалом, роль CELTA-тренера полягає в тому, щоб навчати та підтримувати майбутніх вчителів англійської мови, допомагаючи їм освоїти необхідні знання та навички для успішної кар'єри в цій сфері.

CELTA-тренери Олена Бочкарьова та Андрій Пігарєв

Як стати CELTA-тренером?

Для отримання такого статусу і можливості офіційно працювати в ліцензованих екзаменаційних центрах на курсі CELTA потрібно пройти спеціальне навчання. Однак, щоб його розпочати — викладач має відповідати декільком критеріям. Олена Бочкарьова розповіла яким саме!

Якщо ви хотіли б стати CELTA-тренером, то маєте пройти кілька карʼєрних сходинок до того.

Зокрема, слід успішно пройти курси CELTA та DELTA, мати досвід викладання англійської різним рівням та різним віковим категоріям студентів. А також важливо, щоб кандидат мав досвід виступів на вебінарах або воркшопах для викладачів та досвід роботи ментором для менш досвідчених вчителів.

Весь цей досвід Олена отримала за роки своєї карʼєри в Grade і поза ним. Вона успішно склала всі вищеперераховані іспити, виступала на наших вебінарах, конференціях і воркшопах.

Від юристки до викладачки англійської: Олена Українська про свій шлях у Grade та курс для дітей з дислексією

Читати далі

Крім того, завдяки програмі наставництва для нових викладачів в нашому центрі, кожен викладач з більшим багажем досвіду може побувати в ролі ментора для новачків!

Такий досвід дуже важливий, оскільки на курсі CELTA частиною роботи тренера є проведення навчальних сесій у вигляді інтерактивних воркшопів та відвідування, подальше оцінювання й обговорення занять учасників курсу.

Як проходить навчання?

Крім навичок, які потрібно здобути до початку отримання такого статусу, як тренер CELTA, необхідно також пройти навчання у сертифікованому центрі, який є провайдером іспитів та курсів Кембриджу. Крім того, навчати вас також буде більш досвідчений чинний тренер CELTA курсу.

Навчання складається з кількох етапів:

На підготовчому етапі я виконувала різні завдання, зокрема, тести на перевірку знання документації. Також мене чекали практичні завдання — відвідування та оцінювання заняття.

А безпосередньо тренування включає відвідування всього курсу CELTA та спостереження за роботою чинних тренерів, а також виконання завдань та певної частини роботи тренера.

У кінці цього навчання зовнішній екзаменатор також оцінив роботу Олени Бочкарьової та передав ці відомості до Cambridge Assessment English. А вони, своєю чергою, після власних перевірок, надіслали лист-підтвердження про надання нашій академічній директорці статусу CELTA Tutor.

Олена Бочкарьова поділилась з нами враженнями та мотивацією стати викладачем для менш досвідчених колег.

Бажання стати наставником на CELTA у мене виникло ще під час мого навчання на курсі DELTA. Мене зацікавила ідея тренерства як продовження мого професійного розвитку та новий напрям у моїй діяльності.

Саме навчання було інтенсивним, як і CELTA. Мені навіть здавалось, що я проходжу курс другий раз. Однак, підтримка тренерів курсу, насамперед Андрія Пігарєва, який керував моєю підготовкою, допомогла впоратися з труднощами та успішно завершити цей нелегкий процес.

Тож тепер на курсі CELTA в Grade Education Centre на вчителів чекатиме новий тренер з багатим досвідом викладання та навичками роботи з молодшими колегами!

Нагадаємо, що Grade — ліцензований екзаменаційний центр для викладачів та студентів, тож щороку ми чекаємо нові обличчя на найпопулярнішому викладацькому курсі CELTA!