Англійська — мова міжнародного спілкування: які зміни пропонує внести Президент?

Английский — язык международного общения: какие изменения в закон предлагает внести Президент?
29.06.2023

Президент України Володимир Зеленський запропонував розглянути законопроєкт, який закріпить статус мови міжнародного спілкування за англійською та поширить сфери її застосування в Україні.

Деталі законопроєкту можна прочитати за посиланням, однак зазначимо, що положення стосуватимуться не лише державних службовців у сфері освіти, транспорту, охорони здоров’я, державних установах іншого роду, а й культурної сфери.

Відтак, більшість категорій державних службовців мають знати англійську мову на достатньому рівні, аби комунікувати на міжнародному рівні.

Крім того, починаючи з 2027 року, закон передбачає вихід англомовних фільмів в українських кінотеатрах мовою оригіналу з субтитрами українською.

Щодо кінематографа наявна така інформація:

  • до 2025 року 50% фільмів у прокаті без дубляжу, але з українськими субтитрами,
  • до 2026 року — 75%,
  • а з 2027 року — 100%.

Протягом 2025-2027 років українці матимуть можливість отримувати фінансову допомогу для придбання квитків на такі фільми.

Крім того, інформація про:

  • культурні заходи,
  • музейні експозиції
  • та туристичні ресурси,

поруч з державною, також має бути доступна англійською мовою.

Законопроєкт також передбачає вивчення англійської для дітей у середніх, професійних та вищих навчальних закладах, а також використання англійської мови в освітньому процесі дошкільних закладів.

Трансформація статусу англійської мови в Україні є необхідним та стратегічно важливим кроком до повного членства нашої держави в ЄС, оскільки знання англійської є ключовою компетенцією в умовах глобалізаційних змін.

Пояснювальна записка до законопроєкту

До речі, згідно з дослідженням від Київського міжнародного інституту соціології третина українців не володіє жодною іноземною мовою навіть на базовому рівні. Деталі ви можете прочитати тут.

Однак, зазначимо, що з того ж дослідження стало відомо, що понад половина опитаних хоче покращити свої знання або вивчити мову з нуля.

Більшість прагне зробити це для комфортних подорожей та спілкування за кордоном, однак серед інших причин також називають:

  • цікавість до вивчення мови,
  • приємне дозвілля та відпочинок з користю,
  • а також можливість розширити карʼєрні перспективи та влаштуватись на роботу в міжнародну компанію.

Практичні рекомендації та ресурси, що допоможуть покращити англійську

Дізнатись більше

Звісно, причин знати англійську більш ніж достатньо, але мотивації часто бракує. Аби її не втрачати, охочі до знань мають обрати комфортний варіант навчання та систематизовано поглиблювати свої знання, адже англійська, як і будь-яка інша мова, — це не хобі на кілька місяців, а довгий та захопливий шлях!

Тож нагадуємо, що у нас тривають набори до літніх груп з інтенсивним вивченням мови, а також експрес-курс для тих, хто прагне оновити вже здобуті знання та попрактикуватись!