Cambridge Dictionary назвав «hallucinate» словом 2023 року

Cambridge Dictionary назвав «hallucinate» словом 2023 року
17.11.2023

Команда Кембриджського словника обрала слово року — hallucinate! Лексикографи вирішили, що, крім традиційного значення, це слово також можна використати для опису «поведінки» штучного інтелекту.

Hallucinate перекладається як «галюцинувати», тобто бачити або чути те, чого не існує насправді. Зазвичай подібне відбувається через погіршення стану здоров’я або вживання наркотичних речовин.

Друге значення hallucinate — нововведення укладачів Cambridge Dictionary. Вони кажуть, що штучний інтелект також може «галюцинувати».

Так стається, коли ШІ видає неправдиву або оманливу інформацію.

Тож команда словника наголошує: попри те, що штучний інтелект здатен допомогти людям у різних ситуаціях, нам все одно треба застосовувати навички критичного мислення, перевіряти відповіді ШІ та корегувати їх.

Поява нового значення слова «галюцинувати» є чудовим прикладом. Саме люди-експерти відстежують і фіксують зміни у мові, роблять Кембриджський словник надійним джерелом інформації про нові слова та значення — ті, які штучний інтелект ще не встиг вивчити.

Вендалін Ніколс, менеджерка з видавництва Кембриджського словника

Через те, що ШІ та галузі його застосування динамічно розвиваються, в англійській мові з’являється багато неологізмів, нових слів пов’язаних зі штучним інтелектом.

Укладачі Кембриджського словника ретельно досліджують новоутворене слово та вирішують, чи додавати його до словника, чи ні.

Зараз ви можете долучитись до цього процесу — перейдіть за посиланням та проголосуйте «за» чи «проти» додавання нових слів до словника.

Нагадаємо, команда Cambridge Dictionary обирає Word of the Year вже дев’ятий рік поспіль. Торік переможцем стало homer, що означає хоум-ран — вид ігрової ситуації в бейсболі, у 2021 — perseverance, наполегливість а у 2020 — quarantine. карантин

Що означає DIY?

Дізнайтеся як перекладаються популярні англійські скорочення та абревіатури.

Читати!