Яким українським вчителям доведеться пізніше виходити на пенсію

Яким українським вчителям доведеться пізніше виходити на пенсію
28.06.2023

Пенсія за віком в Україні доступна для всіх громадян. Однак є окрема категорія робітників, які мають право на пільгові умови. Це стосується і працівників сфери освіти: вони можуть отримувати пенсію за вислугою років. Однак вимоги для того, щоб скористатися особливими умовами, час від часу змінюються. Зокрема, це стосується кількості років, які людина провела на роботі у визначеній сфері.  

Так, згідно зі змінами у 2023 році на пенсію деяким вчителям доведеться виходити пізніше. Ще деякі оновлення чекають на освітян і в наступному 2024 році. Розповімо про них детальніше.

Що таке емпатія і як стати більш чуйним вчителем?

Дізнатись

Коли вчитель може вийти на пенсію?

Загалом умови отримання пенсії регулюють Законом України «Про пенсійне забезпечення».  Щоб почати отримувати виплати від держави, потрібно досягти 60-річного віку і мати щонайменше 30 років стажу.

Також діють умови, за якими можна вийти на пенсію в 63 роки, маючи стаж 20 років, та у 65-річному віці, офіційно пропрацювавши не менше 15 років. Однак є багато винятків і пільг, які стосуються й учителів. 

Працівники сфери освіти можуть по закону вийти на пенсію за вислугою років з 55-річного віку. Однак вимоги до стажу тепер більші.

Що змінилося в 2023 році?

Власне основна умова, за якою вчителі можуть скористатися такою пільгою — це наявність 29 років та 6 місяців стажу. Ще в минулому році цей термін складав 29 років.

Якщо, наприклад, на момент, коли вчителеві виповнилося 55 років, у нього не вистачатиме зазначеного стажу, йому доведеться допрацювати та піти на пенсію пізніше.

Такі зміни триватимуть і далі: уже з 1 квітня 2024 року обсяг стажу для виходу на пенсію в 55 років підвищиться до 30 років.  

Отже, щороку цей показник піднімають на 6 місяців. Тому аби вчителям піти на пенсію за вислугою років, доведеться працювати все більше.

Можливості для викладачів англійської!

У червні Grade організував міжнародну конференцію, де найкращі спікери ділились досвідом про викладання. У вас ще є можливість прослухати її онлайн та отримати сертифікат!

Деталі

Раніше ми у своєму блозі приділяли увагу такій складній темі, як вигорання у викладачів. Це проблема багатьох спеціалістів, яка загострилася під час повномасштабної війни в Україні. З нею складно боротися, а тим паче вчителям, які мають постійно працювати з дітьми та дорослими.

Які симптоми вигорання та як з ним боротися? Читайте поради спеціалістів.