До списку найкращих вчителів планети потрапили двоє українців

До списку найкращих вчителів планети потрапили двоє українців
29.09.2023

Організатори світової премії для вчителів Global Teacher Prize обрали 50 фіналістів.

У цей рейтинг потрапили двоє українців — Людмила Таболіна та Артур Пройдаков. Обоє — вчителі української мови та літератури.

Що відомо про фіналістів?

Ці вчителі були обрані з понад 7 000 номінацій та заявок зі 130 країн світу. Кожен з них заслуговує на свою мить у центрі уваги.

Global Teacher Prize

Артур Пройдаков

У 2021 він переміг на Global Teacher Prize Ukraine. Артур родом з села Кадіївка у Луганській області. Після початку російської агресії у 2014 році чоловік був змушений виїхати з окупації у місто Ромни, що на Сумщині.

Так, працюючи у столичній школі, Артур створив курс з української літератури в межах проєкту «Всеукраїнська школа онлайн» під час пандемії COVID-19.

Крім того, після початку повномасштабної війни вчитель продовжує реалізовувати й інші проєкти, що спрямовані на вивчення української мови та літератури.

Це важливий сигнал на весь світ, що вчителі України продовжують працювати попри війну. Тому це не лише моє досягнення, але й знак уваги до всіх українських вчителів. Подяка захисникам і захисницям України. Ми, вчителі, можемо працювати тільки завдяки їхній звитязі, мужності та щоденній праці.

Артур Пройдаков

Українські викладачі, якими пишається уся країна

Читати далі

Людмила Тоболіна

Вчителька перемогла на Global Teacher Prize Ukraine у 2019 році. 

До того, як у рідному для Людмили Харкові відновили роботу громадського транспорту, вона чотири місяці ходила пішки 11 кілометрів на роботу і назад, проходячи через численні блокпости.

З першого дня війни школу №10, яку вона очолювала, перетворили на притулок для мешканців сусідніх будинків.

На початку березня Людмила відкрила для них їдальню, забезпечивши всіма необхідними продуктами. У притулку було багато матерів з дітьми, а школа слугувала гуманітарним штабом. 

Наразі жінка працює у столичному ліцеї Educator. Вона прагне відновити зруйновані російською агресією заклади освіти й надати підтримку вчителям, які зараз перебувають на передовій. Ба більше, частину призових коштів Людмила пообіцяла виділити для фонду «Учитель іде в ЗСУ».

Свої емоції зараз я можу описати одним словом — відданість. Відданість собі, освіті, вчителям та Україні. Моя місія — аби Україна не стала одним із рядків у стрічці новин світу. Я буду продовжувати пишатися нашими освітянами та популяризувати наші освітні підходи, де б я не була.

Людмила Тоболіна

Нагадаємо, що уже 1 жовтня Global Teacher Prize Ukraine обере найкращого вчителя року. До слова, у липні організатори премії оголосили збір історій про українських викладачів. 

Найкращі з них транслюватимуть у телевізійному форматі, тому почути їх зможе кожен охочий.