Українським вчителям збільшать зарплати з 1 січня, — МОН

Finansirovaniye obrazovaniya v 2024 godu- uvelicheniye zarplat, novyye uchebniki i NUSH
15.11.2023

В Україні збільшили фінансування освіти — Верховна Рада підтримала держбюджет, запропонований Кабміном. Тож у наступному році на освітню галузь піде на 22% 171,2 млрд гривень більше грошей, ніж у 2023. Це дозволить, зокрема, підняти зарплати вчителям, надрукувати нові підручники та облаштувати укриття, — йдеться на сайті МОН.

На що заклали гроші законодавці?

У наступному році на освітню субвенцію виділили 103,2 мільярди гривень, а це на 15,7 мільярда більше, ніж минулого року. Через збільшення фінансування цього напрямку, вже з 1 січня вчителі отримуватимуть зарплату, більшу на 10,4%.

А з 1 квітня платня освітян зросте ще на 12,6%.

Також гроші цього напрямку мають спрямувати на поділ класів на групи.

Кошти заклали ще й на укриття у закладах середньої освіти. 2,5 мільярди гривень мають допомогти облаштувати їх.

Крім цього, виділено 1,5 мільярда гривень на друк підручників. Минулого року законодавці теж планували витратити кошти на оновлення бази підручників, однак гроші були перенаправлені на потреби армії, — акцентують в МОН.

Також гроші спрямують на потреби Нової української школи це ключова реформа Міносвіти . За 1,5 мільярда гривень хочуть, зокрема, придбати оснащення для 5–7 класів НУШ, матеріали для навчання та забезпечити восьмий пілотний клас.

Фінансування освітньої галузі також охопить

  • закупівлю шкільних автобусів,
  • модернізацію харчоблоків у школах,
  • підтримку дітей з особливими освітніми потребами,
  • навчання дітей у «Школі супергероїв».

Нагадаємо, 9 листопада Верховна Рада схвалила Державний бюджет України на 2024 рік. Рішення підтримали 276 народних обранців. Перед цим проєкт держбюджету доопрацьовували, адже після першого читання парламент надав Бюджетні висновки, які потрібно було врахувати.

Зазначимо, що внаслідок цього, зокрема, було вирішено спрямувати більше коштів на друк підручників, адже першочергової суми 754,9 мільйона гривень було недостатньо для забезпечення усіх потреб.

Скільки має працювати вчитель?

Навантаження вчителів у різних країнах

Дізнатись!