Global Teacher Prize 2023: хто став найкращими вчителями України

Global Teacher Prize 2023: кто стали лучшими учителями Украины
9.10.2023

В Україні відбулась національна премія Global Teacher Prize. Вже сьомий рік поспіль українські вчителі отримують нагороди за особливий підхід до викладання.

З 2022 року премію проводять в умовах повномасштабної війни. Тому особлива увага приділена історіям незламних освітян та їхнім ініціативам, які вони впроваджують попри атаки росіян.

Церемонія нагородження відбулася 7 жовтня. Її транслювали в етері національного телемарафону “Єдині новини”. До події долучились Прем’єр Денис Шмигаль та Перша леді Олена Зеленська.

Кому і за що вручали нагороди

Вже другий рік в Україні обирають не одного найкращого вчителя, а декількох.

У складних, часом надзвичайних, часом небезпечних умовах ви продовжуєте виховувати та навчати нові покоління українців, покоління, які будуватимуть майбутнє нашої держави. Тих, хто прославлятиме Україну своїм розумом, винахідливістю, талантами та незламним духом. Це насправді дуже важлива та відповідальна місія.

Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України

Вперше в межах Global Teacher Prize Ukraine цього року відзначили вихователя дошкільного закладу. Перемогу в цій номінації здобула Вікторія Душина з Харкова. Вона певний час залишалась зі своїми маленькими підопічними та працювала у бомбосховищі. А ось коли виїхала з міста до села — створила гурток для внутрішньопереміщених дітей, в межах якого проводила освітні заходи та навчальні сесії.

Нині Вікторія повернулась до Харкова, зі своїми підопічними працює онлайн. До того ж влаштовує зустрічі для дітей та батьків, аби всім вдалося відволіктись від подій у державі. Проте Вікторія не зупиняється і на цьому. Зараз вона досліджує варіанти повернення до очних занять у дитячому садку.

Facebook / Денис Шмигаль

У номінації “Незламність” перемогу здобула вчителька з Куп’янського району. Лариса Фесенко обіймала посаду директора та водночас вчила школярів англійській у Лісотехнічному ліцеї у селищі Лісна Стінка.

Під час війни вона стикнулася зі зрадою з боку колег. Через їхню скаргу жінка опинилася у полоні у ворогів, де перебувала 45 днів. Коли українська армія почала звільнення Куп’янська, Ларисі вдалося втекти від окупантів.

Згодом вона повернулась до рідного ліцею. Нині вона продовжує навчати дітей онлайн та керує відбудовою освітнього закладу.

Фото: Освіторія

У категорії “Вибір серця” перемогла Катерина Якушевська, логопед дитячого садочку № 103. Востаннє вона провела урок у переддень повномасштабного вторгнення росіян. Згодом окупанти поцілили ракетою в заклад, де вона працювала.

Тепер Катерина долучилася до команди шпиталю — вона працює із військовими та сприяє відновленню їхніх мовленнєвих навичок та пам’яті. Водночас Катерина сподівається, що згодом повернеться до роботи з малечею.

Facebook / Олена Зеленська

Вчителем-новатором визнано Максима Гвоздецького, який викладає фізику в Запорізькій гімназії № 11. Максим ніколи не планував бути вчителем, але коли отримав пропозицію щодо роботи — не зміг відмовитись. Враховуючи свій досвід навчання, він зрозумів, що головне — зацікавити учнів. Для того, аби уроки фізики стали цікавішими, він інтегрував в освітній процес ролики з Месниками, Гобітом, Суперменом, Акваменом та іншими сучасними кіногероями.

Ще один активний викладач Петро Сітек очолив рейтинг кращих молодих вчителів країни. У свої 23 роки Петро вигадує квести, теми для дебатів та проводить їх зі своїми вихованцями у школі вільних та небайдужих у Львові. Окрім цього, чоловік вважає, що демонстрація емоцій — це те, чому також треба вчити. Тому Петро підтримує різні стани своїх учнів і сам прагне бути з ними відкритим.

Кожен з переможців Global Teacher Prize Ukraine отримав фінансову винагороду. Фіналістам подарували один мільйон гривень на здійснення освітньої мрії.