Вчені дослідили як навчання впливає на тривалість життя

Вчені дослідили як навчання впливає на тривалість життя
26.01.2024

Чим вищий рівень освіти, тим нижчий ризик смерті. Дослідження, яке це підтверджує, опублікували в журналі The Lancet Public Health. Вчені визначили: освіта буквально рятує життя, бо кожен рік навчання зменшує ризик смерті на 2%.

Науковці опрацювали понад пів тисячі статей із даними з 59 країн світу. Виявилось, що ризик смерті після шести років навчання зменшується на 13%.

Якщо людина продовжує навчання та закінчує середню школу, показник спадає на 25%, а після опанування нових знань протягом 18 років — на 34%.

Вищий рівень освіти призводить до отримання хорошої роботи, більшого прибутку, кращого доступу до медицини та сприяє піклуванню про власне здоров'я.

Мірза Баладж, співавтор дослідження

Також вчені зазначають, що більшість людей з хорошою освітою прагнуть використати й покращити соціальні та психологічні ресурси. Це позитивно впливає на здоров’я та тривалість життя.

Відсутність навчання гірше ніж шкідлива звичка?

Встановлено, що відсутність навчання впливає на організм як вживання алкоголю та куріння.

Науковці вважають, що зовсім не ходити до школи дорівнює шкоді від 5 алкогольних напоїв чи 10 цигарок в день упродовж десяти років.

Співавтор дослідження Тер’є Андреас зазначив, що освіта важлива сама собою, а не лише через її користь для здоров’я. Він наголосив, що можливість кількісно оцінити величину цієї користі — значне досягнення.

Раніше ми писали про дослідження EF English Proficiency Index. Фахівці дійшли висновку, що рівень англійської мови у молоді знижується. Вони навіть встановили імовірну причину такої тенденції — кажуть, на це вплинув COVID-19 та швидке розповсюдження штучного інтелекту. Більше про це — читайте за посиланням.

До слова, ШІ дійсно викликає занепокоєння у вчителів англійської мови. Водночас вони застосовують його під час підготовки до уроків та вбачають в цьому інструменті багато можливостей для студентів.