Як користуватись ChatGPT під час навчання? OpenAI створила гайд для вчителів

Як користуватись ChatGPT під час навчання? OpenAI створила гайд для вчителів
7.09.2023

Компанія OpenAI випустила посібник для вчителів, які використовують ChatGPT під час навчального процесу. Цей гайд включає підказки щодо роботи чат-бота, його обмеження та ефективність детекторів штучного інтелекту.

У довіднику зібраний реальний досвід чотирьох викладачів. Вони розповідають як ChatGPT допомагає полегшити викладання матеріалу та перевірку студентських робіт.

Рольові ігри

Професорка технології навчання в Університеті Старого Домініону Гелен Кромптон заохочує своїх студентів використовувати ChatGPT як заміну для конкретної персони.

До прикладу, це може бути партнер на дебатах, який вкаже на слабкі сторони опонентів. Або ж це може бути рекрутер чи керівник, який надає відгуки щодо роботи.

Гелен переконана, що ChatGPT допомагає студентам та викладачам поглянути на навчальний матеріал з іншого боку та побачити нові перспективи в освітньому процесі.

Корисні TED Talks для викладачів і студентів

Дивитись

Формування тестів і планів уроків

Фран Беллас — професор Університету да Корунья в Іспанії — рекомендує вчителям використовувати ChatGPT як помічника у складанні тестів, іспитів і планів уроків для занять. 

Він радить спершу розповісти чату про навчальну програму, а потім на її основі скласти тести чи плани уроків. 

Професор підкреслює, що інформація від ChatGPT буде доволі актуальною та новою, адже він зберігає дані зокрема і від 2021 року. 

Допомога під час вивчення англійської мови

Керівник наукового відділу Університету Йоганнесбурга Ентоні Казібоні навчає студентів, для яких англійська мова не є рідною.

Власне, він заохочує своїх студентів використовувати ChatGPT для покращення навичок письма, говоріння та перекладу.

Чат-бот також може надавати користувачам пояснення граматичних правил, різноманітні вправи для відпрацювання здобутих навичок або ж перелік корисних ресурсів для вивчення англійської мови.

Як ChatGPT може допомогти вчителю англійської?

6 ефективних порад

Розвиток критичного мислення

Гіта Венугопал — вчителька інформатики в американській міжнародній школі в Індії — вважає, що учні та вчителі повинні навчитись використовувати штучний інтелект так само, як навчились користуватись інтернетом.

У своєму класі вона наголошує школярам, що відповіді ChatGPT можуть бути не завжди точними.

Тому важливо навчитися критично мислити та, зрештою, вміти перевіряти інформацію чат-бота за допомогою надійних ресурсів.

Гіта стверджує, що ChatGPT допомагає учням вдосконалювати критичне мислення та самостійно розвʼязувати проблеми.

Які підказки є у посібнику?

Розробники гайда створили 4 варіанти запитів для викладачів на основі вищенаведених прикладів. 

За цим посиланням ви знайдете текст запиту, який потрібно надіслати чат-боту. Однак памʼятайте, що інформація може бути неточною, або ж не підходити для ваших учнів. 

Втім, ви можете використати ці підказки, як рекомендації, надихнутись ідеями штучного інтелекту та використати їх під час викладання.