Карʼєрні радники: у старшій школі можуть зʼявитись нові фахівці

karernye-sovetniki-v-starshej-shko
10.05.2024

В українській старшій школі може зʼявитись посада карʼєрного радника. Фахівці такого типу допомагатимуть учням обирати дисципліни, які вони вивчатимуть в 11-12 класах, і, відповідно, формувати персональну освітню траєкторію.

Про це розповів Ігор Хворостяний — голова директорату шкільної освіти МОН.

Настільні ігри на уроках англійської

Варіанти для будь-якого віку та рівня володіння мовою

Дізнатись

Для чого школам карʼєрні радники?

У Міністерстві освіти вважають, що старші класи — це важливий період для школярів, оскільки учні мають зробити вибір щодо майбутньої професії. Саме тому дітям потрібна підтримка та допомога із самовизначенням.

Для цього і планується ввести посаду карʼєрного радника в академічних ліцеях. Спеціалісти будуть інформувати школярів про варіанти вибору навчального профілю, дисциплін та освітньої траєкторії.

Також Хворостяний наголошує, що посада таких фахівців не забаганка, а реальна потреба, тому МОН активно працює над цим питанням.

Коли відбудуться зміни?

Очікується, що такі зміни відбудуться після впровадження реформи профільної освіти в Україні.

До того ж у найближчі роки в українських педагогічних закладах вищої освіти може зʼявитись відповідна спеціальність, на якій навчатимуть радників.

До слова, нещодавно ми розповіли про те, що Міністерство освіти та науки України розробляє навчальну програму підвищення фінансової грамотності молоді, зокрема дошкільнят.