Вчителів заохочують провести урок з медіаграмотності

Учителям предлагают провести урок по медиаграмотности
26.10.2022

Міністерство освіти та науки разом з проєктом “Фільтр” Міністерства культури та інформаційної політики України діляться матеріалами для уроків з медіаграмотності у школах. Ця ініціатива проводитиметься в рамках Глобального тижня медіаграмотності, що розпочався 24 жовтня.

Що пропонують вчителям?

Для того, щоб організувати цікаве, інформативне та інтерактивне заняття національний проєкт пропонує:

  • Заняття “Медіаграмотність під час війни” від IREX,
  • Матеріали від британського Департаменту цифрових технологій.

Зокрема, туди входять опорний посібник для вчителів, цікава та пізнавальна онлайн-гра для учнів.

  • “Фейк ≠ факт” від Шведського інституту

Це збірка вправ, що допоможе навчитись розрізняти та одразу виділяти фейки, пропаганду, маніпуляції. Крім цього, вчителі отримають готові презентації для уроків з поясненнями до них.

До того ж, вчителям пропонують розробити власні авторські уроки на одну з важливих тем, що допоможе іншим вчителям та школярам стати більш обізнаними. Ось список, з якого вчителі можуть обрати найцікавіше спрямування для себе:

  • Блогери та журналісти. Кому довіряти і як перевіряти?
  • Як створювати якісний контент?
  • Російська пропаганда в мультиках. Чого ми не помічали?

Для кращої підготовки ви можете скористатись наявними у відкритому доступі матеріалами від “Фільтру”: іграми, словниками, навчальними листівками, книгами та іншим.

Фільтр — це національний проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України, що заснований у 2021 році.

Нагадаємо, що про медіаграмотність освітян також дбають EdCamp разом з проєктом «Як не стати овочем». Вони створили цикл лекцій про інформаційну гігієну, аналіз інформації та фейки. Насправді ціна неправдивої інформації дуже висока, тому українцям потрібно бути дуже обережними в мережі та освіченими у сфері медіа. Прочитати детальніше про цю ініціативу можна за посиланням.

Перевіряємо мовні навички школярів ефективно та без зайвого стресу

Читати далі