Оновлена програма від МОН: дітям будуть більше розповідати про агресію Росії

obnovlennaya-​​programma-mon-detyam-budut-bolshe-rasskazyvat-ob-agressii-rossii
19.08.2022

Міністерство освіти і науки оновило шкільну програму через повномасштабне вторгнення Росії. Школярам більше розповідатимуть про війну, а також про безпеку під час бойових дій.

У міністерстві наголосили про необхідність перегляду програм деяких дисциплін. Зокрема, оновлення застарілої інформації про безпеку під час бойових дій.

Які зміни внесено?

  • На уроках всесвітньої та української історії школярам представлятимуть СРСР як державу імперського типу. Також, більш детально розглядатимуть опір українців насильству у XX ст. До новітньої історії додадуть блок про російсько-українську війну, що розпочалася у 2014 році. У рамках цієї теми вивчатимуть терміни “рускій мір”, “рашизм”, “політика російщення”, “присвоєння суверенітету”.
  • Програму предмета “Захист України” також доповнять інформацією про сучасну російсько-українську війну та її героїв. Крім цього, додадуть оновлену інформацію про бойові дії, домедичну допомогу та цивільний захист.
  • У рамках предмета “Основи здоровʼя” діти вивчатимуть теми, повʼязані з воєнними діями. Зокрема, інформація про сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги та обстрілу, надійні укриття, надання медичної та психологічної допомоги.

10 активностей для розігріву на заняттях англійської з дітьми

Читати далі!
  • На уроках правознавства додадуть більше термінів із Міжнародного гуманітарного права, повʼязаних із російсько-українською війною.
  • На уроках з географії вивчення країн відбуватиметься через призму сучасної війни. Окремо, у розділ “Країни Азії” додадуть розділ про Республіку Корею і її звʼязок з сучасною Україною.
  • Найбільших змін зазнала програма із зарубіжної літератури. Твори російських авторів було виключено. Замість них діти вивчатимуть інших письменників світової літератури. Проте, у програмі залишили Булгакова, Гоголя, Короленка та Ільфа і Петрова. У МОН пояснюють таке рішення так:

У шкільному курсі «Зарубіжна література» вивчатимуться твори письменників, які писали російською мовою, але життя та творчість яких були тісно пов’язані з Україною.

З рекомендованої літератури вилучили також посібники для вивчення російської мови та літератури.

Цікаві завдання з граматики для молодших школярів

Читати далі