5 сайтів для тренування навичок читання для початківців

14.09.2018

Література здатна творити дива. Занурюючись між рядків хорошої книги, ми переносимося в далеке минуле або фантастичне майбутнє, вчимося бачити світ з точки зору різних персонажів, відкривати нове і незнайоме. Однак все це за умови, що ви розумієте слова з тексту, який читаєте.

Якщо під час читання рідною мовою сприйняття тексту відбувається автоматично, то література  іноземною мовою, до прикладу, англійською, потребує щоденної роботи з лексикою та синтаксисом, а також тренування навичок розуміння тексту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 фільмів про подорожі, які варто дивитися англійською

Почати практикувати ефективне читання варто з маленьких текстів і лише згодом переходити до більших за обсягом та складніших. Зверніть увагу на добірку ресурсів для початківців, які допоможуть читати книги англійською, мінімально користуючись словником.

Ereadingworksheets

Це сайт із набором оповідань для початківців для вивчення англійської мови. Читаючи їх, ви насамперед тренуєте загальні навички розуміння. Також на ресурсі можна обрати текст і завдання до нього, що спрямовані на різні підходи до читання.

Наприклад, якщо вам цікаво зрозуміти історію з точки зору різних персонажів, або відшукати у тексті оповідача та його точку зору, або ж ви хочете більше уваги приділити художнім засобам — обирайте розділ із текстами, що націлені на конкретну навичку читання.

British Council LearnEnglishTeens

На цьому ресурсі можна знайти не лише тексти для читання на абсолютно різні теми, а й цікаві тести для перевірки розуміння прочитаного.

Він є особливо корисним для початківців, оскільки це не художня література, а ситуації з побуту та повсякдення. Тож отримані навички читання і розуміння ви зможете застосовувати щодня — читаючи рекламу, розглядаючи журнали чи постери.

TOEFL Junior Reading Comprehension Sample Questions

Тексти з цього ресурсу орієнтовані на підготовку до іспитів TOEFL. Контрольні питання до текстів поділені на 3 рівні — від найпростішого до найскладнішого. Таким чином, ви завжди зможете самостійно оцінити рівень сприйняття тексту та готовності до іспиту. Деякі питання супроводжують картинки, які можуть підказати правильну відповідь.

Rong-chang ESL Easy Reading

На цьому ресурсі зібрані тексти для читання, присвячені абсолютно різним темам. Після прочитання вам пропонують виконати тест на розуміння прочитаного, відповісти на питання або доповнити речення словами, яких бракує.

Саме тут можна також прослухати текст, і таким чином тренувати не лише навички читання, а й аудіювання. Частина текстів з сайту може здатися складними для розуміння, та пам’ятайте — чим складніше, тим корисніше.

Khan Academy SAT Reading and Writing Practice

Цей сайт містить тексти та вправи, за якими учні США готуються до вступних іспитів до коледжу.  Тут можна не лише зануритися в прочитання цікавих історій, а й практикувати так зване академічне читання. На ресурсі є спеціальні відеоролики, присвячені ефективному читанню текстів на різну тематику, наприклад, такі, що стосуються науки і культури.

Нагадаємо, що нещодавно ми писаили про 5 найбільш поширених стереотипів про вивчення англійської мови