МОН скасувало контракт для денної форми аспірантури

МОН скасувало контракт для денної форми аспірантури
24.06.2024

Контракт для вступу на денну форму аспірантури скасовано! Міністерство освіти та науки оновило правила для вступників в аспірантуру. Водночас кількість бюджетних місць для навчання збільшили вдвічі. Більше про нововведення розповідаємо далі.

Чому скасували контракт для денної форми?

До початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру і бюджет, і контракт вступали близько 7-8 тисяч людей. Про це написав міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

Він нагадав, що цього року МОН запровадило обов’язковий тест для вступу до аспірантури — ЄВІ. Єдиний вступний іспит  Його також складають і майбутні магістри.

У 2024 році на цей іспит зареєструвалися 246 189 людей. 79% з них — це чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури.

Міністр називає це рекордом всіх рекордів, адже йдеться про понад 91 000 людей.

Звісно, мені б хотілося, щоб одного дня наука в Україні стала такою популярною. По-справжньому. І ми робимо кроки у цьому напрямку. Але зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці, а найголовніше — національній безпеці.

Оксен Лісовий, міністр освіти та науки України

Що змінилося?

Тепер вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають право на відстрочку.

Водночас кількість бюджетних місць для аспірантури збільшують з 3 200 до 7 000. За словами Лісового, це роблять для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних.

У МОН наголосили: перевести з інших форм навчання аспірантури на денну буде неможливо.

Поновити навчання на денній формі аспірантури можуть лише ті, хто не є військовозобов’язаними.

Також повернутись до здобуття третього рівня вищої освіти дозволено українцям, які мають це право за законом.

Ідеться про громадян, які перервали навчання через вагітність, військову службу, а також медиків.

Єдиний вступний іспит ЄВІ залишається. Прохідний бал в частині ТЗНК Тест загальної навчальної компетентності 160. Цей крок обов’язковий для допуску до вступних випробувань навчального закладу.

Як успішно скласти ЄВІ-2024?

Дізнатись

Раніше ми розповідали про вступ на бакалаврат у 2024 році. Для того, щоб потрапити до ВНЗ, школярам потрібно скласти НМТ.

Англійська мова цьогоріч не потрапила в перелік обов’язкових предметів, водночас стала найпопулярнішим предметом на мультипредметному тесті. Більше про це — за посиланням.