ChatGPT тепер в Україні! Чим може бути корисним викладачам і студентам?

ChatGPT теперь в Украине! Чем может быть полезно преподавателям и студентам?
21.02.2023

Днями міністр цифрової трансформації повідомив, що програма «ChatGPT» тепер доступна в Україні.

Загалом ChatGPT — це чат-бот зі штучним інтелектом, розроблений компанією OpenAI для генерування відповідей на прохання користувачів.

Наразі бот може написати код, створити промову, есе або пост, розвʼязувати задачі та навіть створювати вірші!

Запуск нового інструменту викликав неабиякий ажіотаж, адже, здається, його функціонал здатен замінити з десяток професіоналів з різних сфер. Схвальні відгуки та експертні думки підігрівали суспільний інтерес та створювали все більше нових питань до ChatGPT. Зокрема, його використання у сфері освіти.

Чи може інструмент замінити вчителя?

Звісно — ні. Вчитель — людина, що не надає знання, як енциклопедія, а працює менеджером навчального процесу, підтримує учнів, стає наставником, а отже, з цими задачами не може впоратись компʼютерна програма. Проте, для чого тоді створений цей бот?

Все просто! Цей інструмент здатний полегшити життя вчителю, виконуючи безліч буденних задач, наприклад, вигадати приклади завдань, надати ідеї для уроків, знайти необхідну інформацію щодо викладання або вашої дисципліни.

Наприклад, ось які ідеї для новорічного уроку англійської пропонує ChatGPT:

  • українською;

ChatGPT теперь в Украине! Чем может быть полезно преподавателям и студентам?

  • та англійською мовою.

ChatGPT теперь в Украине! Чем может быть полезно преподавателям и студентам?

Наразі українською тексти у бота вдається генерувати дещо гірше, ніж англійською. Проте, після обробки результату людиною можна створити хороший текст на безліч тематик: від наукових до буденних.

Проблема інновації

Питання, що хвилює освітян з усіх куточків Землі — використання ChatGPT учнями для виконання домашніх завдань.

Адже вже зараз чат може згенерувати учнівський твір, реферат, а перевірка на плагіат показуватиме майже 100% унікальність.

Вже зараз освітяни з усього світу замислюються про зміну підходу до атестації та тестування учнів, розробники створюють перші програми для виявлення текстів, що написані штучним інтелектом, а отже згодом зʼявлятимуться й інструменти контролю за чат-ботом, і заходи щодо упередження його надмірного використання учнями.

Крім того, варто враховувати, що робота боту українською ще доволі недосконала, а тому певний час помітити «машинність» тексту буде доволі легко.

13 кроків, які знадобляться для навчання дітей англійської мови

Дізнатись

Основне, що варто знати

Інновації завжди викликають суспільний резонанс — це і захоплює, і викликає страх водночас, адже людству треба вчитись ефективно використовувати новий інструмент для розвитку. Отже, ось що варто знати для кращого розуміння чат-бота:

  • ChatGPT не фільтрує джерела за правдивістю, а тому може генерувати правдоподібні, але безглузді відповіді. Крім того, бот може надати відверту дезінформацію як факт.
  • Коли ви створюєте запит, ChatGPT зазвичай намагається вгадати, що мається на увазі, а не ставить додаткові питання. Саме тому, відповіді можуть бути вичерпними, але взагалі не стосуватись вашого початкового запиту.
  • Чат-бот можна навчати: якщо ви отримали неправильну, образливу або безглузду відповідь — можете її негативно оцінити, а також написати, в чому саме помиляється бот. З часом — база його знань поповнюватиметься, а отже взаємодія з людиною ставатиме дедалі продуктивнішою.
  • Не варто боятись, що штучний інтелект замінить вас на роботі, адже, по-перше, технологія ще зовсім молода, а по-друге, не здатна відтворити всі ті функції, що виконує звичайна людина.
  • Не відмовляйтесь від можливості спробувати використовувати цей ресурс для вчителювання, адже це дійсно може поліпшити життя, як свого часу його полегшив доступний інтернет.
  • Крім того, варто пояснити учням про важливість технологій та способи їх розумного використання для пошуку, наприклад, необхідної інформації, нових ідей чи допомоги з технічними питаннями.

ChatGPT покликаний допомагати та полегшувати життя фахівців різних сфер, а також допомагати отримувати якісну та сучасну освіту нашим школярам та студентам!

Спробувати ресурс можна після простої реєстрації. Всі дії у чат-боті безоплатні, а тому поставити своє питання може кожен.