Збільшення стипендій та обʼєднання вишів: зміни, що чекають на українську освіту у 2024 році

Збільшення стипендій та обʼєднання вишів: зміни, що чекають на українську освіту у 2024 році
4.01.2024

Заступник міністра освіти й науки України Михайло Винницький розповів про зміни, які чекають на вищу освіту в Україні.

Зокрема, чиновник зазначив, що українським студентам збільшать стипендії, однак їх отримуватимуть не всі.

Що буде зі стипендіями?

За словами Винницького, наразі стипендія для студентів є більше бонусом, аніж реальною підтримкою. Зважаючи на те, що наразі грошова допомога складає 2000 гривень, студенти не можуть на неї повноцінно жити.

Між іншим, сума грошових виплат привʼязана до вартості проживання у гуртожитках. Відтак, це пояснює жахливі умови, у яких вимушена жити більшість українських студентів.

З метою розвʼязання цієї проблеми Міністерство освіти та науки планує підвищити розмір стипендій, проте ця можливість буде доступна лише конкретній групі студентів.

Стипендії будуть залишатися у тих, кого держава замовляє і кому покриває 100% їх навчання, хто погодиться на перше гарантоване місце роботи та потребує цієї стипендії. До того ж вона буде збільшена до якихось нормальних сум, на які можна вижити.

Михайло Винницький

Крім того, держава запровадить гранти на навчання для тих спеціальностей, потребу в яких не можна прогнозувати.

Ці виплати зможуть покривати навчання частково, залежно від успішності студента, решту — сплачуватимуть батьки, опікуни або ж самі здобувачі освіти.

Як швидко створити англійський текст?

10 найкращих AI-генераторів

Кількість вишів зменшиться?

У МОН переконані, що Україна має занадто розгалужену інфраструктуру закладів освіти, яка не відповідає демографічній ситуації. 

З поверненням формульного розподілу бюджетного фінансування, яке передбачає прозорі критерії оцінки діяльності закладів вищої освіти, ми побачимо більш конкурентні та менш конкурентні заклади. Останні будуть вимушені приєднуватися до більш конкурентних. Це закони ринкової економіки.

Михайло Винницький

Наразі міністерство планує залишити 100 зі 170 університетів, які перебувають у власності держави. 

Крім того, передбачається припинення існування філій університетів.

До речі, нещодавно в міністерстві повідомили, що більшість дисциплін в українських університетах викладатимуть англійською мовою, незалежно від рівня знань здобувачів освіти.

При чому кожен вищий навчальний заклад самостійно ухвалюватиме таке рішення. 

Джерела для підготовки до IELTS

Дізнатися