Вчителі відмічають підвищену тривожність в учнів — результати дослідження освіти

Вчителі відмічають підвищену тривожність в учнів — результати дослідження освіти
12.02.2024

Російсько-українська війна багато в чому змінила систему освіти в Україні, і насамперед в негативному сенсі. На жаль, весь процес довелося вкотре адаптовувати в дистанційний формат в умовах бойових дій.

Та попри це, система витримала, і всі учасники освітнього процесу продовжили роботу в нових умовах. Що, своєю чергою, вплинуло на їхню продуктивність, моральний стан та очікування.

Як саме і в яких масштабах, дослідили благодійний фонд savED, соціологічна компанія VoxPopuli Agency за підтримки Програми ULEAD з Європою та Міністерства освіти і науки України. Погляньмо на ключові результати дослідження «Війна та освіта. 2 роки повномасштабного вторгнення»!

Основне про дослідження

Аналіз складається з 2-х частин: 1) загальнонаціональне опитування; 2) аналіз кейсів доступу до освіти у прифронтових громадах.

Так, у вересні-жовтні 2023 року опитали:

  • 1 397 школярів;
  • 1 288 батьків;
  • 1 141 педагога;
  • 146 представників шкільних адміністрацій;
  • 64 представники органів місцевого самоврядування в усіх областях України.

Окремо було проведено по 7-9 глибинних інтервʼю у 15 громадах областей, Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської та Чернігівської які мають руйнування освітньої інфраструктури та регулярно потерпають від обстрілів.

Яка ключова навичка вчителя у 21 столітті?

Читати

Яким є вплив 2-х років війни на освіту

Основний спільний барʼєр, який заважав усім групам опитаних — повітряні тривоги. Проте далі педагоги, школярі та батьки перелічили індивідуальні перешкоди:

  • викладачі висловились про те, що їм не вистачає якісної техніки та інтернету, 55% опитаних вчителів а також проблемою є відсутність зосередженості 54% опитаних та нервовість і тривожність 43% опитаних в учнів;
  • своєю чергою учні кажуть, що їм заважає те, що деякі предмети складніше вивчати, 44% їх надто багато, 41% а ще складно зосередитися 33% і перестати відчувати тривожність. 27% Також серед проблем є незрозуміле викладання 21% деяких вчителів та брак техніки. 17%

Водночас відповіді батьків схожі на ті, що давали учні.

Крім того, 44% вчителів та 47% представництв адміністрацій озвучили проблему збільшення робочого навантаження, якщо порівняти з періодом до повномасштабного вторгнення рф.

Основні причини збільшення навантаження, за словами педагогів та педагогинь: більше часу на підготовку до уроків у змішаному / дистанційному форматі, необхідність виділяти час на психоемоційну підтримку учнів та учениць, додаткове навантаження через безпекові виклики, зниження власної продуктивності через психоемоційний стан.

Дослідження

Ось ще кілька цікавих фактів з дослідження:

  • 69% вчителів говорять про зниження мотивації до навчання в школярів;
  • про погіршення успішності навчання говорять 64% педагогів та лише 21% учнів;
  • попри це 61% викладачів кажуть, що задоволені успіхами своїх підопічних. Такої ж думки батьки та самі учні — 57% та 61% відповідно;
  • 40% школярів із тих, які говорять про прогалини в знаннях, а таких 75% від усіх опитаних, говорять і про допомогу від учителів, зокрема додаткові завдання, матеріали для самостійної роботи тощо.

Чого очікують від навчального року 2023-2024?

Опитування показало, що в 57% учнів навчання проходитиме в очному форматі. Зокрема, таких найбільше в західних регіонах країни. Ще 23% навчатимуться дистанційно, а в 11% випадків формат буде змішаним, що актуально для прифронтових областей.

У більшості шкіл, в яких навчаються та працюють респонденти, є укриття. Проте одним із головних викликів для подальшого навчання понад 25% вчителів називають нестачу технічних засобів.

Також вони називають такі проблеми:

  • зниження мотивації серед учнів;
  • перебої з електропостачанням;
  • невміння навчатися самостійно;
  • фізична небезпека через війну.

51% учнівства, 52% батьків і 58% учителів та вчительок очікують, що успішність навчання покращиться. Лише 6-9% очікують на погіршення успішності в новому році.

Дослідження

Відтак, попри складну ситуацію респонденти сподіваються, що навчання приноситиме результат і позитивно впливатиме на успішність. Водночас вони визнають, що в усіх учасників освітнього процесу є певні тривожні стани. А особливо, в дітей.

Зокрема, 26% учнів кажуть, що їм потрібна психологічна й емоційна підтримка.

Раніше ми писали, що вчителі можуть пройти курс про психологічну безпеку в повітряну тривогу. Переходьте за посиланням та дізнавайтеся, якими бувають реакції дітей та як справлятися з головним викликом освітньої сфери.