Вчителям пропонують провести перший урок 1 вересня про важливість ментального здоров’я

Вчителям пропонують провести перший урок про важливість ментального здоров’я
31.08.2023

До початку нового навчального року МОН з ініціативи першої леді України Олени Зеленської та Дитячого фонду ООН в Україні ЮНІСЕФ розробило урок під назвою «Ти як? Повертаємось до школи!»

У відомстві закликають українських вчителів присвятити перший урок у новому навчальному році проблемам ментального здоровʼя.

Яка мета уроку?

Після початку навчання дітям доведеться стикатися з більшим навантаженням. Крім вже наявного стресу, пов’язаного з повномасштабною війною, з’явиться необхідність у взаємодії з однолітками та вчителями, адаптації до нових навчальних форматів та умов, а також встановлення зв’язку з батьками та опікунами. 

Все це вимагатиме від школярів більших зусиль і може призвести до появи нових почуттів страху, невпевненості у собі та тривог.

Власне, урок «Ти як? Повертаємось до школи!» спрямований на те, щоб навчити дітей різних методів саморегуляції. Ці способи допоможуть школярам:

  • подолати почуття страху й тривожності, 
  • знаходити спокій, 
  • відпочивати,
  • підтримувати свій емоційний стан у нормі не лише під час навчання, але й у позашкільний період.

Навчальні матеріали цього уроку включають відеозвернення від дитячих психологів.

Вони пояснять учням, як функціонують емоції, а також продемонструють прості вправи, спрямовані на стабілізацію почуттів у складних ситуаціях.

Як успішно підготуватися до школи?

Ефективні поради для школярів, вчителів та батьків

Читати далі

Де взяти матеріали для уроку?

Урок, присвячений підтримці та важливості психічного здоров’я, розроблений для двох груп вікових категорій учнів: 1-6 класів та 7-11 класів.

Завантажити матеріали уроку можна за посиланням.

У документі зазначена інформація про те, як зараз дорослі можуть надати підтримку дітям. Крім того, у матеріалах уроку є перелік корисних ресурсів з вправами та методиками психологічної самодопомоги, а також посилання на групи підтримки для освітян та онлайн-курси щодо викладання у складних умовах.

Памʼятайте, що навчальний рік — це стрес для всіх учасників навчального процесу. Важливо знайти власний метод його приборкання. Звертайте увагу на свій емоційний та фізичний добробут, оскільки це сприятиме більш ефективному навчанню.

Які зміни чекають на українську освіту?

На щорічній серпневій конференції для освітян міністр освіти і науки Оксен Лісовий зазначив, що безпека учнів — пріоритет. Відтак, офлайн-навчання розпочнеться у тих школах, де дозволятиме ситуація.

Власне, за даними відомства, у класи цьогоріч повернуться близько півмільйона учнів.

Однак це ще не всі зміни, які чекають на українську освіту. За словами міністра, в Україні планують створити нову систему нарахування заробітної плати вчителям.

Вона передбачає, що 80% зарплати вважатимуться базовою складовою, а ще 20% будуть становити додаткові надбавки.

Крім цього, частину додаткової винагороди будуть складати регіональні доплати та внески від керівника школи.

Протягом 2024-2025 навчальних років розпочнеться пілотний проєкт нової системи оплати праці для вчителів та директорів 500 шкіл.