Іспит з іноземної мови на магістратуру буде обов’язковим для всіх

Экзамен по иностранному языку на магистратуру будет обязательным для всех
20.11.2019

Під час одного із засідань Верховної Ради України 311 депутатів прийняли за основу проект закону, який передбачає цілу низку змін у процесах вступу на отримання вищої освіти.

Серед новацій, які очікують на українських абітурієнтів – мотиваційний лист, який необхідно буде писати тим, хто вступатиме на молодшого спеціаліста та бакалавра. Щоправда, він мало впливатиме на конкурсний бал: від 0 до 1%. Проте творчі та фізичні конкурси збільшать власний вплив від максимум 50 до 60% від конкурсного балу.

Для вступників на педагогічні, медичні та художні спеціальності, які підпишуть контракт на відпрацювання щонайменше 3 роки в селах та селищах міського типу, передбачено першочергове зарахування на місця бюджету.

Проект також передбачає, що Єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ) складатимуть абсолютно всі вступники на магістратуру. Раніше ЄВІ складали лише ті, хто вступає на магістратуру певних спеціальностей, хоча й перелік цих спеціальностей планували значно розширити вже у 2020 році.

Ті, хто вступає на бакалавріат, складатимуть ЗНО. Нагадаємо, що з 2021 року ЗНО з англійської планують зробити обов’язковим. У 2020 році цей іспит ще не буде обов’язковим, але серед необов’язкових він залишається найпопулярнішим у абітурієнтів. І для тих, кому належить його складати, саме час замислитися про підготовку до ЗНО з англійської.