Сестра Зеф із Пакистану — краща вчителька планети

Сестра Зеф із Пакистану — краща вчителька планети
10.11.2023

Переможця конкурсу Global Teacher Prize 2023 оголосили в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі. Кращою вчителькою року визнали Сестру Зеф Sister Zeph із Пакистану.

Чим відзначилась викладачка?

У 13 років Зеф заснувала школу у дворі свого будинку. Цей заклад був створений для дітей з малозабезпечених родин. Для того, аби його фінансувати, Зеф працювала по 8 годин щодня, а після роботи — вчилась сама та вчила інших.

Нині школа Зеф розташована у новій будівлі, там навчаються понад 200 дітей із сімей, які не можуть платити за освіту.

Окрім керівництва школою, жінка проводить заняття з самозахисту для дівчат, адже сама зазнавала нападів і погроз.

Одна з таких ситуацій сталася у 2006 році. Тоді її дім було атаковано через те, що Зеф навчала дівчат. Через це викладачці довелося покинути село, але згодом вона повернулась та продовжила навчатись і навчати.

За 4 роки після цих подій Зеф стала магістром політології.

Зараз вона очолює ще й професійно-технічний центр. Завдяки цьому місцю понад 6 000 жінок опанували, зокрема, інформаційно-комунікаційні технології та англійську.

Зеф також допомагає жінкам фінансово, для цього вона створила Фонд ZWEE. Zephaniah Free Education & Women’s Empowerment Foundation

Куди витратить виграш Зеф?

На кошти премії Global Teacher Prize Зеф хоче побудувати школу на 10 гектарах, де діти з найбідніших сімей країни зможуть навчатися без дискримінації. Вона також хотіла б створити притулок для сиріт.

Для того, аби діти отримували якісні знання, Зеф планує запрошувати вчителів з усіх куточків світу для викладання різних предметів.

Що відомо про премію?

Global Teacher Prize відбувається щороку. Вчитель, який зробив видатний внесок у професію, стає переможцем і отримує матеріальну нагороду — $1 мільйон від Varkey Foundation.

Пропонувати кандидатури на премію можуть усі, головне — щоб кандидат відповідав певним критеріям. До того ж вчителям дозволено номінувати самих себе.

Українці в Global Teacher Prize

Український викладач Артур Пройдаков цього року увійшов у десятку кращих вчителів світу в межах Global Teacher Prize, а українська освітянка Людмила Таболіна потрапила в рейтинг 50 викладачів.

Встигніть до Нового року!

Які курси обрати в Grade, аби швидко підтягнути рівень?

Дізнатись деталі