Українець вперше потрапив до десятки найкращих педагогів світу

Український вчитель вперше потрапив до 10-ки фіналістів Global Teacher Prize
26.10.2023

Артур Пройдаков, вчитель української мови та літератури, увійшов до 10 найкращих педагогів світу за версією Global Teacher Prize.

Фіналістів оголосив британський актор, комік, письменник і активіст Стівен Фрай на Facebook-сторінці премії.

Хто ще увійшов до десятки найкращих?

Наразі відомо, що претендентами на отримання премії, окрім Пройдакова, стали ще 9 педагогів з Канади, Індії, Гани, Чилі, ПАР, США, Франції, Великої Британії та Пакистану.

8 листопада на церемонії Global Teacher Prize в рамках 42-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі буде названо найкращого вчителя світу 2023 року. 

Переможця чекає нагорода у розмірі 1 мільйона доларів.

Організатори Global Teacher Prize Ukraine опублікували коментар українського вчителя щодо цієї новини.

Дуже важко повірити в це й усвідомити це. 10 людей на планеті Земля. 10 освітян. І я, український учитель, серед цієї 10-ки. Це надихає й мотивує. Це означає, що я все роблю правильно.

Артур Пройдаков

Артур зазначив, що тисячі інших українських учителів також роблять свою справу правильно, незважаючи на виклики, пов’язані з повномасштабною війною.

До слова, нагадаємо, що цьогоріч до п’ятдесятки найкращих педагогів світу увійшли відразу двоє українських вчителів: Артур Пройдаков і Людмила Таболіна.

Що відомо про Артура Пройдакова?

Вчитель народився і виріс у селі Кадіївка, що на Луганщині. тимчасово окупована територія У листопаді 2014 року він був вимушений залишити свій дім через початок воєнних дій. 

Згодом Артур почав працювати у звичайні державній школі в Сумській області, а пізніше — у школі MIDGARD в Києві. Після повномасштабного вторгнення росії вчитель створив курси української мови для переселенців.

Варто вказати, що у 2021 році Артур Пройдаков став переможцем Global Teacher Prize Ukraine.

Українські викладачі, якими пишається уся країна

Читати далі

Кілька слів про премію

Премію Global Teacher Prize інколи називають «Нобелівською премією в освітній сфері». Її ініціатором став індійський меценат і син вчительки, Санні Варкі.

Global Teacher Prize — це міжнародна премія, що вручається щорічно вчителям, які зробили винятковий внесок у професію та мають значущий позитивний вплив на своїх учнів та спільноту навколо.

Так, у 2017 році ГС «Освіторія» започаткувала премію Global Teacher Prize Ukraine, маючи на меті не лише відзначити успіхи педагогів, але й підкреслити вагомість вчителів в Україні та інтегрувати їх у глобальну освітню спільноту.

До речі, нещодавно королівська академія наук Швеції оголосила переможців Нобелівської премії у 2023 році. Лауреатами 6 премій стали науковці, активісти та громадські діячі. 

За результатами академії, саме ці люди найбільше допомогли світові у галузі фізики, хімії, економіки, фізіології та медицини, літератури та діяльності за збереження миру. Більше про це можна прочитати за посиланням.