Студентів можуть відраховувати з вишів за плагіат

Студентов вузов могут отчислять за плагиат: предложение МОН
22.04.2023

Порушення академічної доброчесності може стати офіційною підставою для відрахування студентів з вищого навчального закладу. Міністерство освіти і науки повідомило про таку ініціативу на офіційному сайті.

МОН винесло цю пропозицію для громадського розгляду у межах проєкту “Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти”.

 

Остання редакція цього документу була затверджена ще у 1996 році, тому потребує поправок та оновлення.

Корисні онлайн-ресурси для викладачів та студентів

16 варіантів

Деталі, про які йдеться у Положенні

Документ визначає чіткий встановлений план виявлення факту плагіату. ВНЗ повинен дотримуватися цієї затвердженої процедури, аби довести порушення академічної доброчесності студентом.

Якщо постане питання відрахування за плагіат, важливо дотримуватися законних прав, які має здобувач вищої освіти. Про це також детально написано у документі.

Долучитися до обговорення змісту проєкту можна до 10 травня.

 

Пропозиції та зауваження щодо змін — надіслати на адресу електронної пошти: infozvo@mon.gov.ua

Результати відгуків та обговорення громадськості можна дізнатися на офіційному вебресурсі МОН впродовж двох тижнів після остаточного рішення.

Майбутнім вступникам на замітку: цьогоріч до 3 травня триватиме реєстрація на складання Національного мультипредметного тесту. Це обовʼязковий етап вступу у виш, тож важливо стежити за термінами. 

Іспит складатиметься з 3 предметів, обовʼязковими серед яких є українська мова та математика. Третю дисципліну абітурієнт може обрати самостійно з переліку: біологія, хімія, історія України, фізика, іноземна мова.

Фрази, що допоможуть підвищити ваш бал на іспиті з англійської

70 варіантів