Чи потрібно вчителям підтверджувати 150 годин підвищення кваліфікації у 2020 році

Нужно ли учителям подтверждать 150 часов повышение квалификации в 2020 году
28.11.2020

Закон «Про повну загальну середню освіту» зобов’язує педагогічних працівників щороку проходити підвищення кваліфікації. За п’ять років вони мають витратити на це не менше 150 годин. Чи можна вже зараз вимагати від викладачів такого об’єму академічних годин?

Відповідь на це питання дав депутат Роман Грищук на своїй Facebook-сторінці, наводячи відповідь із листа Державної служби якості освіти. Суть у тому, що оскільки закон був підписаний 28 вересня 2017 року, то й починати вимагати від викладачів підтвердження годин підвищення кваліфікації в такому об’ємі можна лише з 28 вересня 2022 року.

Але в листі зазначається, що одну вимогу до викладачів усе ж можуть виказувати – підтвердити щорічне проходження підвищення кваліфікації у 2017, 2018 і 2019 роках. Проте точний об’єм годин для одного року не регламентується. Адже розподіляти навантаження на роки викладач може сам, з огляду на власні обставини, у тому числі фінансові, а також погоджувати все це з педрадою.

Для керівників освітніх закладів вимоги схожі, але за перший рік на посаді керівник має пройти курс підвищення кваліфікації з управлінської діяльності тривалістю не менше 90 академічних годин. Вони можуть пізніше бути включені до об’єму обов’язкових 150 годин підвищення кваліфікації впродовж 5 років.

Нагадаємо, що наші курси CELT-P і CELT-S для викладачів англійської на офіційному рівні зараховуються саме як 150 годин підвищення кваліфікації.