“Укрліт” у вашому смартфоні! 250 творів зі шкільної програми доступні на Megogo

“Укрліт” у вашому смартфоні! 250 творів зі шкільної програми доступні на Megogo
13.09.2023

В Україні запустили проєкт “Укрліт”. Понад дві сотні творів української літератури зі шкільної програми 5–11 класів тепер мають аудіоформат. Їх можна безплатно прослухати у застосунку Megogo.

Які книжки ви там почуєте?

Загальний хронометраж записаних українських творів — більш ніж 108 годин. Вже доступні для прослуховування зокрема такі: “Кайдашева сім’я” Івана Нечуя-Левицького, “Крила” Ліни Костенко та “Я (Романтика)” Миколи Хвильового.

Частину великих творів подано у форматі summary — короткого переказу твору. Йдеться про “Енеїду” Івана Котляревського, “Майстер корабля” Юрія Яновського, а також “Зачаровану Десну” Олександра Довженка. Серед планів — додавати повні версії та уривки творів, а також доповнювати новими, які з’являтимуться у шкільній програмі.

На створення бібліотеки української літератури вже витратили понад мільйон гривень.

Майже 4 мільйони українських учнів розпочали навчання

У яких форматах відбувається навчальний процес?

Читати

Хто озвучував книги?

Низку книжок прочитали професійні актори театру та кіно, а також відомі медійні особистості. Серед них — Володимир Дантес, Олександр Педан, Roxolana, alyona alyona, Антоніо Лукіч, Григорій Бакланов, Анна Кошмал, Тімур Мірошниченко та Ната Жижченко.

Ці озвучені матеріали створені, щоб нашим дітям було легше навчатися, легше розуміти інформацію та дозувати навантаження. А для дітей за кордоном це знак, що ми про них пам’ятаємо, піклуємося й чекаємо додому після війни.

Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України

Де послухати?

Жодних надзусиль! Просто завантажте мобільний додаток Megogo на свій смартфон або планшет і перейдіть у розділ “Аудіо”. Це доступно як для iOS, так і для Android. Слухати книжки можна і в автомобілях з аудіосистемами Android Auto та Apple CarPlay.

Хто придумав проєкт?

Megogo об’єднали зусилля з Міністерством освіти і науки України. Допомогли також Мінцифри та платформа “Дія.Освіта”.

Засновники проєкту не планують зупинятися і хочуть розширювати базу українських творів, залучаючи інших відомих особистостей до їхнього озвучування.

Раніше медіасервіс Megogo створив розділ “Megogo Освіта”, де можна знайти більш ніж тисячу лекцій онлайн-шкіл і вищих навчальних закладів для різних вікових груп. Нові навчальні матеріали стали доступними 1 вересня.