У Раді пропонують зменшити навантаження на вчителів

У Раді пропонують зменшити навантаження на вчителів
23.08.2023

Днями у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкти №9600 і №9601. В одному з них йдеться про те, аби зменшити навчальне навантаження на викладачів.

Власне, за словами міністра освіти і науки Оксена Лісового, такі зміни наблизять українську освіту до європейського рівня, а також заохочуватимуть до створення наукових робіт у закладах вищої освіти.

Про що йдеться

Законопроєкт передбачає зменшення навчального навантаження на викладачів до 400-500 годин замість чинних 600  на рік.

Якщо ж педагоги додатково займаються науковою роботою, то кількість годин може варіюватись. 

Однак зверніть увагу, що кількість годин наукової роботи вони самостійно фіксують, враховуючи можливості свого навчального закладу.

Якщо ж вчителі зосереджені лише на викладанні, то правильно було б вважати їх просто вчителями і не вимагати від них вигадувати наукові дослідження. 

Йдеться про освітян, які надають студентам актуальні практичні знання, а також викладачів іноземних мов, які можуть не займатися науковими дослідженнями.

Резюме англійською мовою

Структура, нюанси, приклади

Законопроєкт боротиметься з бюрократією

Положення проєкту під номером 9601 передбачає дебюрократизацію освітніх процесів у МОН.

Цей законопроєкт регулюватиме отримання наукових звань, які присвоїла вчена рада університету, без схвалення Атестаційної колегії МОН.

У разі ухвалення законопроєкту 9601 учені звання будуть присвоювати безпосередньо заклади своїм співробітникам, а інші заклади (за потреби) зможуть визнавати ці звання. Без втручання міністерства.

Оксен Лісовий

Законопроєкт також пропонує, щоб функція видачі ліцензій на освітню діяльність більше не була в компетенції МОН, а перейшла під відповідальність Державної служби якості освіти. 

Тобто, МОН продовжуватиме створювати умови для отримання ліцензій, але не буде відповідальним за перевірку.

Як зазначає очільник міністерства, цей поділ відповідає вимогам антикорупційної програми: той орган, який встановлює вимоги для ліцензування, повинен бути відмінним від того, який контролює, як вони дотримуються.

Провідна функція міністерства — формування державної політики у сфері освіти і науки. А невластиві міністерству функції, такі як затвердження вчених звань та контроль за виконанням ліцензійних умов, лише бюрократизують процеси і забирають час співробітників.

Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України

До слова, МОН у серпні організовує щорічну конференцію для освітян. Експерти у сфері освіти розповідатимуть про перспективи розвитку НУШ та емоційний стан викладачів. 

Захід відбудеться 25 серпня і приєднатися до нього може кожен охочий, адже буде доступна відеотрансляція.