Відпустка викладачів у період війни: розраховувати чи ні?

otpusk-prepodavatelej-v-period-vojny
20.04.2022

Якою має бути відпустка педагога у період дії воєнного стану? Коротко з’ясовуємо, враховуючи пояснення Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти щодо цього.

У період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.

Однак, будьте готові, що в період дії цього стану роботодавець також може відмовити вам у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років), якщо ви залучені до робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Кілька важливих уточнень:

  • Якщо тривалість щорічної основної відпустки становить більше ніж 24 календарних дні, різниця днів відпустки не втрачається, а буде надана після закінчення дії воєнного стану.
  • Конкретний період надання відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між співробітником і власником або уповноваженим ним органом. А він, своєю чергою, зобов’язаний повідомити письмово працівника про дату початку відпустки не пізніше, як за два тижні до встановленого графіком терміну.
  • А також керівним, педагогічним працівникам, спеціалістам навчальних закладів щорічні відпустки надаються у період літніх канікул, незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Окрім цього, в Законі № 2136 зазначається, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати та без обмеження терміну.

Короткий онлайн-курс для вчителя Get-to-know CELTA

Детальніше