Українських вихователів дитсадків і тренерів пропонують звільнити від мобілізації

Українських вихователів дитсадків та тренерів пропонують звільнити від мобілізації
8.09.2022

Педагогічних працівників дитячих садків і тренерів пропонують звільнити від мобілізації у зв’язку з недостатньою кількістю цих фахівців в Україні.

Відповідно до законопроєкту, від призову можуть звільнити:

  • педагогів дошкільних навчальних установ;
  • тренерів установ фізичної культури та спорту державної чи комунальної форми власності.

Головна вимога до таких співробітників — робота в дошкільних або закладах фізичної культури та спорту за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки.

На думку авторів, їхня ініціатива має сприяти стабільному функціонуванню дитячих садків і закладів фізичної культури та спорту в умовах воєнного стану в країні.

Також документом пропонується, щоб мобілізовані військовослужбовці, які згідно зі статтею 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію не підлягають призову, мали можливість за власним бажанням звільнитися з військової служби.

Зокрема, щоб повернутися до попередньої діяльності. Наприклад, в закладах з оздоровлення та виховання молоді.

Як мотивувати дітей вивчати англійську?

Лайфхаки для вчителів!

Раніше Верховна Рада звільнила від мобілізації такі категорії військовозобов’язаних:

  • наукові,
  • науково-педагогічні,
  • педагогічні працівники.

Для них діє подібна умова: робота в наукових установах й організаціях, університетах, навчальних закладах передвищої та професійної (професійно-технічної) або загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки.

До речі, уряд ухвалив розпорядження про економічні й інші санкції щодо викладачів, які співпрацюють з окупаційною владою. Санкції також застосовуватимуться до низки російських університетів, їхніх керівників і науковців, котрі відповідають за пропаганду війни Росії проти України.