Безпека дитини під час онлайн-навчання: поради від Держспецзвʼязку

Безпека дитини у кіберпросторі під час онлайн-навчання
6.09.2022

Цьогоріч багато школярів повертаються не за парти, а у Zoom та Google Classroom. Проте, інтернет — не лише джерело знань та інструмент навчального процесу, а й небезпека. Варто потурбуватись про дітей, що навчаються дистанційно, й нагадати їм правила кібербезпеки.

Фахівці Держспецзвʼязку спеціально створили перелік порад, які допоможуть захистити школярів в інтернеті під час нового навчального року .

1. Налаштування

Допоможіть дитині встановити всі необхідні застосунки й налаштування на смартфоні чи компʼютері. Впевніться, що налаштування не заважають відкривати навчальні вебсторінки та застосунки.

2. Створення акаунта

Деякі програми, в яких відбувається процес навчання, потребують реєстрації або створення облікового запису. Зробіть це разом з дитиною.

У жодному разі не віддавайте облікові записи дорослих.

3. Закладки

Створіть закладки в браузері необхідних для навчання ресурсів. Заздалегідь домовтесь з дитиною про те, що під час навчання вона буде користуватись лише цими сторінками.

4. Пароль

Навчіть дитину створювати паролі з високою надійністю, розкажіть чому їх не можна нікому показувати або розповідати.

Як навичити дитину правильно читати англійською

Дізнатись

5. Ризики

Дитина має знати які саме ризики можуть її спіткати у кіберпросторі. Тому обовʼязково зверніть увагу малечі на:

  • ймовірність підхопити віруси, що можуть ховатись у підозрілих посиланнях, файлах (навіть якщо вони надіслані однокласниками чи близькими);
  • небезпеку спілкування з незнайомцями в інтернеті;
  • загрози для дитини, що розповсюджує особисту інформацію, приватні фото, банківські дані.

6. Перевірка

За необхідності перевіряйте історію відвідувань у браузері та завантаження, здійснені з інтернету. Так ви зможете вберегти школяра від можливих неприємностей.

7. Батьківський контроль

Якщо ваші діти молодшого віку, то встановіть на гаджет спеціальні програми, що фільтрують контент, який малеча може знайти в мережі. Або скористайтесь вбудованим налаштуванням “Батьківський контроль”.

8. Етикет

Нагадайте своїм школярам, що спілкування в інтернеті нічим не відрізняється від спілкування офлайн. Неприємні слова й агресія однаково недоречні як в мережі, так і в житті.

9. Рекомендації

Створіть та обговоріть з дитиною рекомендації щодо того, що слід робити у непередбачуваних ситуаціях. Наприклад, якщо зник інтернет чи відбулося завантаження файлу з вірусом.

10. Підтримка

Нагадайте малечі, що вони завжди можуть звернутись до вас або до вчителів за допомогою.

Яким має бути classroom management під час онлайн-навчання?

Читати далі

Дитина, з якою обговорили всі вищеперелічені моменти, може почуватися комфортно та безпечно, а отже — не відволікатись від навчального процесу.

Нагадаємо, нещодавно у МОН підготували поради, що допоможуть швидше адаптуватись до навчання.