Дослідження PISA-2022: рівень знань українських підлітків погіршився

Исследование PISA-2022: уровень знаний украинских подростков ухудшился из-за COVID-19 и войны
13.12.2023

Україна вдруге долучилась до міжнародного дослідження якості освіти PISA. Згідно з результатами, 15-річні українці стали гірше розумітися у природничо-наукових дисциплінах, математиці та читанні. Дані порівнювали із показниками українських учнів за 2018 рік.

Дослідження PISA проводять у понад 80 країнах світу. В його межах перевіряють знання підлітків кожні три роки.

Однак через пандемію COVID-19 у 2021 році провести тестування не вдалося. Тому цього разу перерва між дослідженнями склала 4 роки.

Хто представляв Україну в PISA-2022?

У дослідженні брали участь 3876 українських підлітків зі 164 навчальних закладів. Через повномасштабне вторгнення росії тестування було перенесено з весни на осінь.

Власне, через російську агресію, також не вдалося залучити до дослідження представників усіх регіонів України.

Тест складали підлітки з 17 областей та Києва. Саме тому отримані результати не можна вважати репрезентативними для всієї країни.

В межах PISA-2022 не змогли дослідити знання українців у Донецькій, Харківський, Луганській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській областях та Криму.

Також не зарахували показники Дніпропетровської області через недостатню кількість учасників з цього регіону.

Джерело: Національний звіт за результатами PISA-2022

Які результати показали підлітки з України?

  • Математична грамотність

У цьому блоці оцінювались вміння учня розмірковувати математично, а також формулювати та застосовувати математику для розв’язання проблем у різноманітних життєвих ситуаціях.

Виявилось, що лише 58% 15-річних українців мають базовий рівень математичної грамотності. Через це Україні було зараховано 441 бал, що на 12 балів менше, ніж попередні показники нашої держави.

У країнах ОЕСР Організація економічного співробітництва та розвитку середній бал з математики — 472. З огляду на це, українські учні відстають від рівня інших приблизно на півтора року навчання.

Найкращі показники продемонстрували Сінгапур 575 балів та Макао. 552 бали Найгіршою виявилась Камбоджа. 336 балів

  • Природничо-наукові дисципліни

В межах цього блоку оцінювались навички підлітків, пов’язані з наукою та ідеями. Учнів перевірили на здатність досліджувати та розв’язувати проблеми у цьому напрямку, а також фахово обговорювати науку та технології.

Діти мали продемонструвати вміння доцільно аргументувати свою думку та коректно інтерпретувати дані.

66% українців підтвердили базовий рівень знань у цій сфері. Тому Україна отримала 450 балів. Але цей результат також нижчий, ніж показник нашої держави у 2018 році — тоді нам зарахували 469 балів.

Тоді як середній показник у країнах ОЕСР485 балів. Це означає, що українські підлітки у цій галузі відстають за рівнем знань від інших учнів на понад 1 рік.

Кращим у рейтингу знову став Сінгапур із 561 балом, а Японія посіла друге місце. 547 балів Найгірші результати знову показала Камбоджа. 347 балів

  • Читацька грамотність

Ця частина тестування охоплює можливість учнів розуміти письмовий текст, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки та виділяти головне. Крім цього, у підлітків перевірили здатність аналізувати різні типи текстів. художні, медіатексти, інструкції, графіки тощо

Показники 15-річних українських учнів у цій галузі суттєво знизились у порівнянні із дослідженням 2018 року. Ми втратили 38 балів і загалом отримали 428. Базовий рівень показали 59% наших підлітків.

Сінгапур і тут посів перше місце з 543 балами. Ірландія та Японія розділили другу сходинку у рейтингу та отримали 516 балів. Камбоджа залишилася в аутсайдерах з показником 329.

Для того, щоб сягнути рівня підлітків з країн ОЕСР українцям потрібно приблизно два з половиною роки навчання за стандартами PISA.

Хочете безоплатно вивчати англійську?

Ми зібрали 10 сайтів з аудіокнигами, які точно стануть вам у пригоді

Читати

Порівняння рівня знань українців з іншими країнами

Зважаючи на те, що до дослідження PISA-2022 залучені 80 країн світу, прямо порівнювати результати України з іншими — некоректно. На цьому наголосили у Міністерстві освіти і науки України. Там запропонували зіставити результати України з референтними країнами — Естонією, Польщею, Словаччиною, Болгарією, Молдовою та Грузією.

Відомство зазначило, що саме ці держави подібні до України з огляду на соціально-економічний стан, культурне та історичне підґрунтя.

Джерело: Міністерство освіти і науки України

Наші учні в усіх напрямках продемонстрували кращі результати, ніж підлітки з Болгарії, Молдови та Грузії. Водночас естонці, поляки та словаки випередили нас у рейтингу.

Нагадаємо, цього року в Україні збільшили фінансування освіти. Додаткові гроші спрямували на зарплати вчителям, друк нових підручників та облаштування укриттів. Більше про це читайте за посиланням.