Як оплачується робота викладачів на окупованих територіях — пояснюють у Міносвіти

kak-oplachivaetsya-rabota-prepodavatelej
27.04.2022

Освітяни, які наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях, будуть отримувати заробітну плату. Механізм оплати пояснили в Міністерстві освіти та науки України.

За словами міністра освіти, закон пояснює, що вимушений простій оплачують в розмірі двох третин від заробітної плати. Міносвіти та профспілка освітян мають угоду, за якою керівники освітніх закладів повинні забезпечити середньомісячну виплату зарплати працівникам.

Проведення виплат заробітної плати може здійснюватися, якщо на окупованій території відбувається освітній процес за українськими стандартами та є можливість виїхати на підконтрольну українській владі територію для здійснення казначейських процедур.

Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України

Зокрема якщо оплата простою відбувається не з вини працівників, то виплатити обіцяють середню заробітну плату. Відповідне доручення вже отримали органи управління у сфері освіти та установи місцевого самоврядування

Освітяни, які перейдуть на освітній процес за російськими стандартами, будуть розцінені як колаборанти та нестимуть кримінальну відповідальність.

Що стосується всіх інших викладачів — держава гарантує педагогам виплату заробітної плати незалежно від їхнього поточного місця проживання.

Щоб нікого не ображати: різниця між Miss, Mrs., and Ms.

Пояснюємо