Звільнення від ДПА та платне ЗНО – чи правда це?

Освобождение от ДПА и платное ЗНО – правда ли это
13.12.2020

Ви, певне, уже чули про те, що МОН має намір змінити процедури ДПА та ЗНО у 2021 році. Ми вирішили з’ясувати, чи правда, що можна буде дістати звільнення від ДПА, а також чи стане платним ЗНО.

Звільнення від ДПА випускники українських шкіл не матимуть. Але їм планують дати вибір: складати ДПА у формі ЗНО чи в навчальному закладі (у письмовій або усній формі, у школі чи онлайн). Щоправда, обирати другий варіант зможуть лише ті учні одинадцятих класів, які не планують у 2021 році вступати до вишів. Ті ж, хто збираються брати участь у вступній кампанії, складатимуть ДПА виключно у формі ЗНО.

У МОН вважають, що, забезпечивши такий вибір, вони зможуть знизити кількість учасників ЗНО і, відповідно, краще забезпечити безпеку. Але поки що можливість скасування ДПА у формі ЗНО для окремих випускників не затверджена на офіційному рівні.

Що стосується платного ЗНО, то це частково правда. За ЗНО дійсно потрібно буде платити – але лише тим, хто захоче складати понаднормову кількість предметів. Наприклад, у 2021 році кожен учасник може скласти максимум 5 предметів ЗНО. І якщо ви хотіли б скласти більше, то за кожний предмет поза нормою довелося б платити. Це, до речі, передбачене й чинним законодавством. Нову ж норму з платним ЗНО планують імплементувати не раніше 2022 року.

В УЦОЯО стверджують, що хвилюватися не варто: ЗНО, як і раніше, залишиться доступним та безкоштовним для всіх. Платним же воно буде лише для тих, кому з тої чи іншої причини знадобиться скласти понаднормову кількість предметів. Також платною залишиться послуга пробного ЗНО.

Радимо задля тренування пройти тести ЗНО з англійської 2020 року. Щасти вам на іспитах!