В Україні зросла кількість кваліфікованих викладачів

В Україні зросла кількість кваліфікованих викладачів: результати PISA-2022
18.12.2023

В Україні вдруге провели міжнародне дослідження якості освіти PISA. З моменту першого великого опитування у 2018 році рівень знань українських школярів погіршився через пандемію та, особливо, через повномасштабне вторгнення росії.

Та разом із певними невтішними показниками є і позитивні зміни, зокрема, в якості підготовки українських викладачів.

Як змінились показники щодо професійних кваліфікацій

Насамперед зауважимо, що результати засновані на дослідженні лише частини українських областей. Через окупацію, небезпечні умови та велику кількість внутрішньо переміщених осіб, школи з певних регіонів не змогли взяти участь в опитуванні.

Також порівнюючи результати з іншими країнами варто враховувати фактор війни: це надзвичайна ситуація, яка впливає не лише на організацію освітнього процесу, а й здатність та готовність навчатися як підлітків, так і викладачів.

Отже, попри складні умови з моменту першого опитування тенденція проходити курси підвищення кваліфікації серед викладачів зросла. Це зрозуміло з таких даних:

  • у 2018 році 2 296 учнів навчалися в школах, керівники яких вказували, що їхні вчителі проходили курси підвищення кваліфікації;
  • у 2022 році таких учнів було 4 296.

Відтак, результат покращився на 20% через, як вважають дослідники:

  • розвиток і розширення сфери цифрових послуг, що вплинуло на доступність та швидкість проходження курсів;
  • збільшення кількості самих курсів: за останні 4 роки зросла кількість пропозицій як онлайн, так і офлайн.

Відповідно, сьогодні вчителі будь-яких предметів можуть розвиватися та отримувати кваліфікації, які не лише підвищують професіоналізм, а й впливають на заробітну плату та якість освіти в Україні загалом.

Grade також працює над тим, аби українські педагоги росли професійно, тому регулярно проводить заходи для викладачів англійської. До них можуть приєднуватись викладачі з України та з-за кордону й обирати для себе воркшопи чи конференції в будь-якому форматі.

Як викладачі у Grade розвивалися в листопаді

Читати

Щоб не пропустити нові події, слідкуйте за оновленнями на сайті, а також в наших соцмережах!