Програма «FAST Heroes» нарешті в Україні: як розповісти дітям про інсульт

Програма «FAST Heroes» нарешті в Україні_ як розповісти дітям про інсульт
10.10.2024

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з інсультом Міністерство освіти та науки України і міжнародна ініціатива «FAST Heroes» підписали Меморандум про співпрацю.

У звʼязку з цим, МОН запрошує освітян долучитися до програми та провести у своїх школах заняття, присвячені допомозі в разі інсульту.

Основна аудиторія програми — діти віком від 5 до 9 років, а мета — навчити їх розпізнавати перші симптоми інсульту та правильно діяти в такій ситуації.

«Fast» з англійської — швидко. Саме так треба діяти під час допомоги людині з інсультом. Проте це не єдиний сенс, схований у назві програми.

У ній зашифровані найголовніші моменти, про які потрібно памʼятати в такій ситуації. Запамʼятовуйте:

  • Face — половина обличчя перекошується, людина не може посміхнутися,
  • Arms — руки стають слабкими та падають, якщо спробувати їх підняти,
  • Speech — людина погано вимовляє та розуміє слова,
  • Time — треба діяти швидко, кожна секунда важлива.

За чотири роки роботи «FAST Heroes» залучила пів мільйона дітей у більш ніж 20 країнах світу. Для того, аби розповісти й своїм учням важливу інформацію про інсульт, вчителям потрібно лише зареєструвати школу та клас за посиланням.

Після реєстрації освітяни безплатно отримають всі потрібні для уроку матеріали:

  • конспекти,
  • інтерактивні завдання,
  • мультфільми,
  • ігри.

Завдяки інтерактивним матеріалам дітям буде легше запамʼятати важливу інформацію, яка може врятувати близьким життя.

Про це не з чуток знає школярка зі Львова, імʼя якої невідомо. Дівчинка врятувала бабусю, завдяки вчасній реакції та знанням, отриманим на подібному уроці.

Ми раді підтримати освітню ініціативу, яка надає дітям важливі знання і навички, що будуть корисними впродовж усього життя.

Оксен Лісовий

Вчителі, які доєднаються до програми та реалізують її у своїх класах, отримають сертифікат про підвищення кваліфікації на платформі EdWay.

Щороку в Україні стається 130 тисяч інсультів, третина з яких призводять до смерті. За даними МОЗ, у 2023 році ця цифра зросла на 16%.

Частіше ця хвороба виникає в людей похилого віку, але медики попереджають, що через війну та постійний стрес у нашій країні вона «помолодшає» на 10-15 років.

Тому для молодого покоління українців знання про інсульт є особливо важливими та корисними. Як то кажуть, попереджений — значить озброєний!