Перенесли дату радіодиктанту національної єдності: коли відбудеться та де послухати

Перенесли дату радіодиктанту національної єдності: коли відбудеться та де послухати
4.10.2023

Починаючи з 2000 року, українці долучаються до національного флешмобу написання диктантів. Ця подія щороку відбувається у День української писемності та мови.

Однак, згідно з указом Володимира Зеленського, цього року це свято відзначатимуть 27 жовтня.

Як долучитися до акції?

Стати учасником національного диктанту можна, слухаючи прямі ефіри Українського Радіо та Радіо Культура.

Крім того, його транслюватимуть на онлайн-каналі та на Facebook-сторінці Суспільне Культура, а також — у YouTube Українського Радіо.

Знаково, що за годину прямого ефіру будуть включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом. Навіть на фронті, якщо в той момент буде така змога, наші воїни писатимуть! А також плануємо включення з багатьох країн, з інших континентів!

координаторка проєкту Юлія Шелудько

Цікаво, що до 2019 року учасники акції мали змогу надсилати свої роботи як фізично, так і  на e-mail. Тексти надсилали у рукописному вигляді, також учасники використовували шрифт Брайля.

Зараз же кожен охочий має змогу перевірити свій текст за 15 хвилин після завершення диктанту.

Для цього необхідно надіслати свою роботу на пошту або у соціальні мережі Українського Радіо.

Найкращі фільми про вчителів усіх часів

Дізнатись!

Довідково

Команда Українського Радіо у 2000 році започаткувала написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, щоб об’єднати людей навколо української мови. 

Відтоді ця подія стала регулярною і тепер є наймасштабнішим українським флешмобом, що об’єднує українців по всьому світу.

Зазвичай, найбільш активними учасниками цього флешмобу є учні, студенти та викладачі навчальних закладів, але щороку у радіодиктанті беруть участь також українці різних вікових груп та професій.

Зокрема, минулого року в акції брали участь понад пів мільйона осіб різного віку та професій з усіх шести континентів планети, включно з ученими станції “Академік Вернадський” в Антарктиді. А також “Українське Радіо” отримало понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових для перевірки.

Нагадаємо, що в застосунку Megogo запустили проєкт “Укрліт”. Там зібрано понад двісті творів української літератури зі шкільної програми 5-11 класів. Власне, вони перебувають у вільному доступі, тож послухати українську літературу може кожен охочий. Для цього варто лише завантажити додаток Megogo на свій смартфон.

А також, якщо для вас у пріоритеті вивчення англійської мови та підвищення власного рівня — зверніть увагу на різноманіття навчальних програм від Grade Education Centre.