Рейтинг найкращих шкіл України — 20 навчальних закладів за результатами НМТ

Рейтинг найкращих шкіл України — ТОП-20 закладів за результатами НМТ
11.09.2023

Другий рік підряд після початку повномасштабної війни випускники шкіл замість ЗНО складають Національний мультипредметний тест. Саме за результатами цих підсумкових екзаменів ресурс «Освіта.ua» складає рейтинги українських закладів середньої освіти.

Тож, у яких регіонах школярі цьогоріч написали тест на найвищі бали, і яким вийшов рейтинг найкращих шкіл України 2023 року? Дані зі списком з 200 шкіл вже доступні онлайн. Ми ж розглянемо двадцятку найкращих.

Як складається рейтинг?

За основу рейтингового балу школи береться середній результат, на який усі її випускники склали НМТ у 2023 році. Чим він вищий — тим, відповідно, вищий бал отримує школа в загальному рейтингу закладів.

Важливо розуміти, що НМТ супроводжують певні складнощі, повʼязані з війною: повітряні тривоги, кібератаки на систему тесту, інша специфіка завдань, яка дещо відрізняється від тих, які традиційно зʼявлялись на ЗНО.

Тому цей рейтинг шкіл не варто порівнювати з довоєнним. Крім того, не всі школи могли пройти таке оцінювання та отримати повноцінний результат, адже є кілька факторів:

  • з багатьох шкіл України через бойові дії виїхала велика кількість учнів, відповідно, їхній результат на НМТ не вдалося зарахувати до рейтингового балу цих закладів;
  • це своєю чергою вплинуло на місце в рейтингу конкретних областей держави.

Отож, аналізувати рейтинг шкіл 2023 року слід з урахуванням усіх цих особливостей. Тепер, погляньмо на сам список, якими є найкращі школи за результатами НМТ.

Найкращі 20 шкіл України

У таблиці нижче ми зазначаємо назву школи, регіон України, в якому вона розташована, та середній бал НМТ, який її учні отримали у 2023 році.

Отже, 20 найкращих шкіл України за результатами Національного мультипредметного тесту такі:

Назва навчального закладу Регіон Середній бал НМТ
Львівський фізико-математичний ліцей-інтернат при Львівському національному університеті імені Івана Франка Львів 182.3
Горішньошеровецький опорний заклад ЗСО І-ІІІ ст. Горішньошеровецької сільської ради Чернівецького р-ну Чернівецької обл. Чернівецька область 180.1
ОЗО «Глибоцький ліцей Глибоцької селищної ради» Чернівецька область 179.3
ТОВ «Приватний заклад освіти ліцей «Школа Базис» м. Київ Київ 178.9
Природничо-науковий ліцей №145 Печерського р-ну м. Києва Київ 177.9
ТОВ «Центр освіти «Оптіма» Київ 152.1
Ліцей «Престиж» м. Києва Київ 178.2
Ліцей «Інтелект» Київ 177.2
КЗ освіти «Дніпропетровський обласний ліцей-інтернат фізико-математичного профілю» Дніпро 177.7
Український фізико-математичний ліцей Київського національного університету імені Т.Шевченка Київ 176.3
Ліцей ім. Миколи Сабата Івано-Франківської міськради Івано-Франківськ 176.5
Карапчівський ліцей ім. М. Емінеску Карапчівської сільської ради Чернівецького р-ну Чернівецької обл. Чернівецька область 177.2
Політехнічний ліцей Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» м. Києва Київ 175.1
Львівська академічна гімназія при Національному університеті «Львівська політехніка» Львів 174.1
Львівська гімназія «Євшан» Львів 174.4
КЗ освіти «НВК №12 «ЗНЗ І ст. — гімназія» Дніпровської міськради Дніпро 175.2
Технічний ліцей Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Солом’янського р-ну м.Києва Київ 173.7
Черкаський фізико-математичний ліцей (ФІМЛІ) Черкаської міськради Черкаської обл. Черкаси 174.3
ТОВ «Новопечерська школа-ліцей І-ІІІ рівнів» Київ 174.5
Класична гімназія при Львівському національному університеті імені Івана Франка Львів 173.6

Зауважте, що деякі школи, що знаходяться у списку вище, можуть мати менший середній бал НМТ, ніж ті, що нижче в рейтингу. Адже у розрахунок рейтингового балу школи включали також інші дані. Детальніше про це можна почитати за посиланням.

Так, навчальний рік в Україні попри війну для більшості учнів розпочався успішно: майже 4 мільйони дітей повернулись за парти. Дізнайтеся, скільки загалом шкіл по Україні змогли відкритися у новому навчальному році, а також, як українські діти будуть навчатися за кордоном.

Новий семестр в Grade!

Новий навчальний рік у вересні розпочався і в Grade! Ми відкрили десятки різних груп для вивчення англійської, і ви ще встигнете записатися!

Деталі