Authentic: Merriam-Webster назвав слово року-2023

Authentic! Merriam-Webster назвал слово года 2023
29.11.2023

Американський словник, услід за іншими авторитетними виданнями, обрав слово 2023 року. За версією Merriam-Webster Dictionary ним стало authentic!

Authentic (adjective) — справжній, правдивий, непідробний, автентичний.

Synonyms: true, real, certified, genuine.

Більше про authentic

Протягом року у всьому світі тривали розмови про штучний інтелект, культуру селебріті, ідентичність та соціальні мережі. У контексті цих суспільних дискусій саме питання автентичності було у фокусі.

Authentic — the term for something we’re thinking about, writing about, aspiring to, and judging more than ever.

Merriam-Webster

Власне, автентичність вказує на справжність інформації, чи ідентичність особи, яку неможливо змінити та підробити. І причинами для такої популярності слова зокрема були такі факти:

  • зі зростанням популярності та галузей вжитку штучного інтелекту, він почав впливати на поширення фейкових відео та новин, академічну доброчесність і роботу спеціалістів різних сфер.

Відтак, межа між «справжнім» і «фальшивим» розмилась.

  • особиста ідентичність також є популярною темою: найчастіше authentic вживали в контексті національної кухні, особистості та власного голосу.

У топи це слово підіймали й світові зірки, зокрема Лейні Вілсон, Сем Сміт, а особливо Тейлор Свіфт. Заголовки новин рясніли їхніми висловлюваннями про ‘authentic voice’ та ‘authentic self’.

Як розповісти про себе англійською?

Дізнатись

  • автентичності прагнуть і різні бренди, бізнеси та компанії. Тепер соцмережі пропонують людям інструменти для того, аби бути «більш автентичними» онлайн та переживати «автентичні досвіди».

Так, у світі, де автоматизація та штучність виходять на нові позиції, питання ідентичності постає особливо гостро.

Саме ж слово authentic відоме з 14 століття — саме в цей період зафіксований перший випадок вживання за даними словника Merriam-Webster.

Інші популярні слова 2023 року

Насамперед нагадаємо, що Cambridge Dictionary назвав словом року «hallucinate» — «галюцинувати». Воно теж стосується штучного інтелекту та інформації, яку він продукує для нас.

Читайте про слово року від Cambridge Dictionary

Перейти

А от Merriam-Webster пропонує цілий перелік слів, які також були в активному вжитку протягом року:

rizz — цей інтернет-сленг додали до словника у вересні 2023-го, і як іменник воно означає «романтична привабливість та шарм», а як дієслово, що найчастіше вживається із частинкою up, — «приваблювати та спокушати»;

  • deepfake — це запис, зображення або відео, повністю згенероване штучним інтелектом, що часто використовується для маніпуляцій та створення фейкових новин;

coronation — коронація, слово, яке повʼязане зі сходженням на трон британського короля Чарльза III. За цією подією слідкували в усьому світі у травні, після того, як померла британська королева Єлизавета II;

  • dystopian — антиутопічний, такий, що показує усі негативні сторони суспільства, державного устрою чи системи. Увага до цього слова була прикута на тлі екологічних катастроф, рекордно високих температур на планеті, політичних змін та посилення впливу ШІ. Крім того, антиутопії стають основою для створення відеоігор, книг та фільмів;

EGOT — ця абревіатура розшифровується як 'the Emmy, the Grammy, the Oscar, and the Tony' — чотири ключові нагороди, які може отримати артист. Зʼявилось воно в 1984 році, а до словника його додали у 2019-му. Одною з персон, яка отримала всі чотири нагороди та зокрема згадала це слово у своїй промові на Grammy, стала актриса і продюсерка Віола Девіс.

Однак, це не всі слова, які були популярними у 2023 році. Якщо вас цікавить більша добірка від Merriam-Webster — переходьте за посиланням. Читайте англійською мовою та поповнюйте свій словниковий запас цікавою лексикою!

Фото: Merriam-Webster/Flickr